Justícia

Vuit presos podran gaudir del vis-a-vis a partir del 20 de juny

Els interns de la Comella podran tenir comunicacions íntimes un cop al mes durant una hora

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els interns de la Comella podran gaudir de comunicacions íntimes a partir del 20 de juny. Dels 41 interns que hi ha actualment ingressats vuit són els que podran demanar el conegut com a vis-a-vis. El centre penitenciari va presentar ahir les instal·lacions que serviran per fer la prova pilot que dona compliment a la modificació de la Llei del cos penitenciari, aprovada l’abril de l’any passat, i que determinava que en un any s’haurien d’habilitar locals annexos adequats especialment per a les visites íntimes. En aquest sentit, el director d’Institucions Penitenciàries, Francesc Tarroch, va destacar que des del 20 de juny fins al 31 de desembre es durà a terme la prova pilot del vis-a-vis.

El funcionament

Per poder accedir a les comunicacions íntimes, la persona privada de llibertat haurà de fer un mínim de sis mesos que està ingressada ininterrompudament al centre. Durant aquest període, el centre penitenciari acreditarà les parelles i controlarà que no hi hagi enganys. Els interns de la Comella podran escollir entre una comunicació íntima una vegada al mes que durarà una hora o dues visites mensuals que duraran mitja hora.

L’espai que s’ha habilitat es troba dins el mòdul de menors. Segons va explicar Tarroch, es tracta de dos apartaments que estaven pensats “per si hi havia un menor ingressat i els familiars eren de fora”, però a causa de la maca d’ús i de la necessitat de l’espai per posar en funcionament el vis-a-vis s’han reconvertit en dues habitacions amb bany incorporat.

El responsable d’Institucions Penitenciàries va destacar que les habitacions disposen de diverses mesures de seguretat: hi ha dues alarmes antipànic, una al bany i l’altra a l’habitació, que s’activen estirant un cordill i que emeten un senyal d’alerta, també hi ha un intèrfon i un botó d’alarma.

Pel que fa als utensilis que es puguin usar, Tarroch va explicar que els donaran dues bosses amb roba neta: llençols, mantes i coixineres, entre d’altres. Després de l’hora de comunicacions íntimes els interns disposaran d’una hora per netejar l’espai. Segons el director del centre penitenciari, “s’analitzarà cas per cas, no es posaran traves però es mirarà molt bé que no hi hagi persones que estiguin condemnades per delictes sexuals”, i va afegir que caldrà analitzar “que no hi hagi antecedents de violència de gènere i casos d’agressió”.

Una necessitat

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va expressar que la posada en funcionament del vis-a-vis no tan sols responia a la necessitat de complir la llei, sinó també a una recomanació dels organismes internacionals i de les organitzacions del país que vetllen pel respecte dels drets humans. “Avui amb aquesta materialització honorem aquest compromís”, va destacar.

Finalment, Espot va manifestar que “cal permetre” que les persones que estan privades de llibertat quan finalitzen el compliment de la condemna estiguin en disposició de tornar a la societat i fer-ho en les millors condicions possibles perquè no tornin a delinquir.

El titular de la cartera de Justícia va subratllar que les comunicacions íntimes són “un element més” que permeten que aquest temps de privació de llibertat sigui “una mica més fàcil”.

Vuit presos podran gaudir del vis-a-vis a partir del 20 de juny

Vuit presos podran gaudir del vis-a-vis a partir del 20 de juny

tracking