La Seu d'Urgell

Martí demana a Europa un encaix equitatiu per als petits Estats

El cap de Govern ha destacat que l'acord d'associació amb la Unió Europea ha de ser la clau de volta per una Andorra que vol atraure inversió i generar valor afegit

Martí demana a Europa un encaix equitatiu per als petits EstatsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Toni Martí, ha fet una crida a Europa i ha demanat un encaix sostenible i equitatiu per als petits Estats a la cloenda de la 29a Trobada Empresarial al Pirineu. Martí s'ha referit a l'acord d'associació amb la Unió Europea com un repte col·lectiu i ha assenyalat que ha de ser la clau de volta per una Andorra que vol atraure inversió, generar valor afegit i que ha de permetre accedir al mercat europeu respectant les especificitats d'un país de reduïda dimensió territorial. El cap de Govern ha insistit en l'evolució i els canvis que ha experimentat Andorra en els últims anys, com ara l'entrada en vigor dels impostos directes, la signatura de convenis per evitar la doble imposició, l'obertura econòmica, l'aplicació de l'intercanvi automàtic d'informació, la reducció del dèficit públic o el rellançament dels sectors tradicionals que ara conviuen amb nous sectors com salut, noves tecnologies o activitats de consultoria.

En la seva intervenció, Martí ha celebrat que en l'edició d'enguany s'hagi pogut reflexionar al voltant d'Europa i sobre quina direcció ha de prendre. Finalment, el cap de Govern s'ha dirigit al president de la Trobada Empresarial al Pirineu, Vicenç Voltes, i ha recordat que aquesta és la seva última visita a la Trobada Empresarial al Pirineu com a cap de Govern. Martí ha manifestat el seu desig que el pròxim que ocupi el seu lloc "pugui explicar el procés d'aproximació d'Andorra al mercat interior europeu com un cas d'èxit".

L'organització de la Trobada Empresarial al Pirineu ha fet entrega aquesta tarda d'un guardó de reconeixement a la trajectòria professional de Josep Peralba, al capdavant del Grup Crèdit Andorrà. L'empresari ha agraït al seu discurs "l'esforç dels organitzadors per visibilitzar el teixit empresarial del Pirineu" i ha valorat les jornades com "un aparador dels empresaris pirinencs al mercat català". Peralba també ha destacat que "el 15% dels empresaris que participen a les jornades són andorrans" i els ha volgut agraïr la seva tasca compartint el reconeixement rebut amb ells. D'una altra banda, ha assegurat que reb aquest premi "com un reconeixement al compromís professional cap al Principat".

Quim Torra visita el copríncep Vives

El President de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha inaugurat la29a Trobada Empresarial al Pirineu, que es desenvolupa des d'aquest dijous i fins divendres a la Seu d'Urgell i que porta com a títol 'Liderant un creixement sostenible'. En el seu discurs, ha recordat el seu passat a l'empresa privada i ha definit aquest lideratge i creixement sostenible que s'està tractant a la trobada com "la raó de ser del nostre país". Torra també ha tingut paraules dures pel govern espanyol, el qual "ha desconnectat de nosaltres" i amb les seves accions provoca que Catalunya estigui en "risc d'esdevenir residual", també des del punt de vista dels empresaris. Quim Torra ha dit, en referència a Andorra, "com us envejo amics andorrans", anhelant que Catalunya també pugui ser un Estat independent, algun dia. El president català també ha informat que encara no té data per trobar-se amb el nou president del govern espanyol, Pedro Sánchez, però que els equips de les dues parts estan preparant la reunió i que, com diu la cançó, quan Sánchez li proposi de reunir-se, "'lo dejo todo'". Per la seva part, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, ha defensat que l'Alt Urgell és un territori d'oportunitats, com ho demostra el fet que Ogilvy Barcelona instal·larà una oficina de programació a la Seu d'Urgell els propers mesos, sobretot pensant en els estudiants que retornen a la comarca. El president de la Generalitat i el bisbe de la Seu d'Urgell també s'han reunit aquest matí al palau bisbal, on el copríncep Vives ha ensenyat lila catedral de la Seu d’Urgell i el Palau Episcopal.La clausura d’aquesta edició de les jornades la protagonitzarà Meritxell Batet, ministra de Política Territorial i Funció Pública del Govern d’Espanya.

L'any 2018 es consolidarà la recuperació econòmica

La majoria dels assistents a la trobada creu que el 2018 serà l’any de la consolidació de la recuperació econòmica, un 87% dels empresaris enquestats té perspectives de creixement en la facturació d’enguany respecte del 2017 i un 69% creu que crearà nous llocs de treball en els pròxims sis mesos, segons un comunicat de l'organització.L’empresariat ha estat també qüestionat sobre quina és la direcció que ha de prendre la Unió Europea o la repercussió que poden tenir les mesures en política comercial internacional adoptades pel president Trump. La majoria dels assistents ha manifestat la necessitat d’adoptar una major unió política, bancària i fiscal europea (78%) i més de la meitat s’han mostrat neutrals davant de les mesures en política comercial internacional adoptades pel president Trump (55%).

Sobre la incidència de la robotització i la Intel·ligència Artificial en l’ocupació, un 36% creu que serà positiva en la creació de llocs de treball, un 24% que tindran un efecte neutral i un 23% que disminuirà l’ocupació, segons les dades del baròmetre realitzat.

La Trobada reconeix la trajectòria professional de Josep Peralba

Quim Torra es reuneix amb el copríncep Vives

Quim Torra inaugura la Trobada Empresarial al Pirineu

Quim Torra es reuneix amb el copríncep Vives

tracking