SEGURETAT CIUTADANA

Martí critica la utilització política de la policia

El cap de Govern avisa que la seguretat mai no pot ser utilitzada com a “arma per aconseguir vots o destruir l’adversari”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Toni Martí alerta que la policia mai no es pot fer servir amb ús polític com a carta per treure un rèdit electoralista. El cap de Govern, que ahir va presidir l’últim acte de celebració de la patrona del cos, Santa Maria Auxiliadora, després de vuit anys fent-ho, va enviar ahir un missatge en què rebutja que l’àmbit de la seguretat ciutadana pugui ser utilitzat per ob- tenir beneficis en política “Els responsables polítics no fan de la seguretat una arma per aconseguir vots o destruir l’adversari”, va afirmar el cap de Govern davant dels agents al Centre de Congressos de la capital.

En la jornada d’ahir, Martí va enviar un toc d’atenció, però al mateix temps va voler lloar la modernització i el “sobreesforç” que ha dut a terme el cos els últims anys, i també va deixar un espai per fer autocrítica, juntament amb el ministre d’Interior, Xavier Espot, sobre la manera com es va gestionar la reforma dels complements de jubilació.

En aquest sentit, Espot va reconèixer que durant les negociacions amb el cos de policia es van viure moments de “tensió continguda”. El titular d’Interior va entonar el mea culpa per no haver sabut comunicar prou bé des de Govern les decisions que es volien prendre, si bé va considerar que la reforma s’havia de tirar endavant. “Era una reforma necessària, però penso que com qualsevol reforma potser hi ha determinats aspectes que vistos amb perspectiva s’haurien pogut fer millor”, va reconèixer Espot, que considera que calia donar continuïtat al pla perquè “no fer aquesta reforma significava abocar el sistema de pensions i de complements de jubilació a una insostenibilitat a mitjà termini”. “Evidentment, nosaltres no hauríem patit el desgast de la reforma, però els pròxims governs tard o d’hora s’haurien trobat que la caixa estava buida per poder pagar els complements de jubilació”, va afirmar Espot, que al mateix temps va assegurar que hi havia “determinats aspectes de la reforma” que eren “prescindibles”.

Complicitat amb el ministre

Una reflexió, aquesta de Xavier Espot, que també va ser aplaudida pel cap de Govern. Toni Martí expressava que les paraules del titular d’Interior “diuen molt a favor del ministre”, que és un dels possibles aspirants més ben posicionat per succeir-lo com a candidat de DA per liderar l’executiu. “La pitjor decisió és no prendre mai cap decisió”, va afegir el cap de Govern, que com Espot, també va admetre que no van saber explicar prou bé la reforma. Martí, d’altra banda, va voler agrair la feina feta pels policies i les tasques que han hagut d’assumir al llarg dels últims anys fins que no s’han convocat noves places d’agents. A més, va aprofitar per treure pit pels recursos de què s’ha dotat el cos, tant pel que fa a nombre d’efectius com de mitjans. “Tindrem el cos de policia amb més efectius que mai ha tingut”, va assegurar Martí, que va afirmar que “Andor­ra és un dels pocs països on tenim una gran seguretat ciutadana”. “És un tresor”, va ressaltar. Durant el seu discurs, el líder de l’executiu va destacar, entre altres, els esforços que han fet els agents per especialitzar-se en la lluita contra el blanqueig de capitals, contra el contraban i per fer front a l’amenaça terrorista. “La policia andor­rana està més preparada que mai”, va subratllar Martí.

Per la seva banda, Xavier Espot va voler remarcar que els últims anys la delinqüència ha disminuït, si bé no en va precisar les dades concretes. El director general del cos, Jordi Moreno, va assegurar que la seguretat ciutadana és una “qüestió d’Estat essencial”, i va apuntar el rol de proximitat amb el ciutadà. Moreno va fer un repàs de les actuacions de la policia de l’últim any, com ara l’enduriment contra el contraban de tabac, amb més controls, i les operacions per combatre el tràfic de drogues.

Objectiu a les carreteres

Alhora, Moreno va posar-se com a objectiu de futur aconseguir que no hi hagi víctimes d’accident de trànsit a la carretera, cosa que no va ser possible el 2017 ni tampoc aquest any. Una de les altres prioritats del cos serà “erradicar” els casos de violència de gènere. “Serem constants, servers i contundents”, va avançar el director del cos, que també va dir que una de les línies principals d’actuació serà la lluita contra “les conductes delictives” i d’addicció a les drogues dels joves del país.

Martí critica la utilització política de la policia

Martí critica la utilització política de la policia

tracking