reportatge

Conservar el passat

Com s’han de cuidar les imatges en paper i digitals? L’Arxiu Nacional va organitzar ahir dos tallers per donar consells a l’hora de preservar les fotografies.

Conservar el passatA. C.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No hi ha hagut res més estable que la fotografia històrica”, va manifestar el responsable del fons fotogràfic de l’Arxiu Nacional, Isidre Escorihuela. Una vintena de persones van participar ahir als dos tallers organitzats amb motiu del Dia internacional dels arxius. “Vam pensar en una activitat global, en una cosa que la gent tingués a casa, i de documentació fotogràfica tot­hom en té”, va explicar Escorihuela durant la pausa.

“El consell més elemental en fotografia analògica és tenir un lloc a casa on la temperatura i la humitat siguin estables”, va destacar. A més, també “s’ha de disposar de materials de conservació que no la facin malbé gaire”, va afegir. “L’ideal és intentar tenir-les sempre en plàstics que no siguin contaminants” i també fer còpies d’arxiu, va dir. Allà van mostrar als participants imatges molt antigues, en bon estat.

Amb tot, Escorihuela va remarcar que el més complicat és conservar el color. “El color és el que ens porta més maldecaps, tant el negatiu com la còpia positiva”, va indicar. Per això, va recomanar que l’opció més “fàcil i còmoda és escanejar-ho tot”. L’expert en fotografia va destacar que avui en dia es conserven daguerreotips “excepcionals” i va apuntar que “el problema el tindrem amb les imatges digitals d’aquí a vint, trenta o quaranta anys”. Els motius s’expliquen perquè “hi ha gent que no pot obrir els seus CD de fa deu anys”.

En aquest sentit, la tècnica de l’arxiu Ana Cia va explicar que en el cas de les imatges digitals “hi ha un problema d’obsolescència”, és a dir, que en moltes ocasions ja no es pot accedir a la imatge per un canvi de format o de suport. “Aquest format potser l’obres ara però potser no ho pots fer d’aquí a cinc anys”, va indicar. A més, Cia també va posar l’exemple dels discos durs externs, ja que es poden veure afectats per “camps magnètics”. En aquest escenari les recomanacions són diverses. “Hem de triar què volem conservar, ho hem d’organitzar i hem de fer còpies de seguretat”. La tècnica de l’arxiu va insistir que hi hauria d’haver més conscienciació sobre la “fragilitat” del suport digital. Tot un món, l’analògic i el digital, que van poder aprofundir els assistents. “Des de fa 15 anys que ja no fem fotografies en paper”, va explicar la Magdalena. A l’hora de cuidar les fotos que encara tenim en format analògic, el Pau va recordar que “s’ha de tenir cura de la humitat, dels fongs i del medi ambient”. Una tasca important per tal de preservar el passat fotogràfic.

tracking