atracció lúdica

Sant Julià projecta un parc familiar a tocar del riu Valira

El comú de Sant Julià planeja aparcar el ràfting i crear un espai lúdic al riu que inclouria activitats d’aigua com ara canoes

Riu Valira a Sant JuliàFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de Sant Julià està preparant un projecte per a la creació d’un parc lúdic de tipus familiar que estaria situat a l’espai a tocar del riu Valira. Aquesta iniciativa substituiria la idea del ràfting, que ha quedat aturada fins al 2019, tal com ja va informar el Diari, però que a més, cada cop té més números de ser descartada. El comú, segons fonts properes a la corporació, manté la voluntat d’acostar Sant Julià al riu i aprofitar les sinergies. L’objectiu és concebre una zona lúdica amb atraccions i zones d’estada per a les famílies i al mateix temps oferir alguna activitat aquàtica.

Tot i que el projecte encara està en una fase d’estudi, el més probable és que es faria canoa o caiac en una zona delimitada. Una de les possibilitats que s’havia treballat era habilitar un circuit d’hidrospeed, però el problema del cabal d’aigua, el mateix que va frenar el ràfting, ho faria inviable. El parc és vist per la corporació local com una forma d’aprofitar un atractiu natural de Sant Julià. La instal·lació no seria un nou Naturlandia. La voluntat és crear un espai de lleure on hi hagi alguna activitat familiar, però sense la intenció d’edificar un nou parc temàtic.

Josep Miquel Vila ja va deixar oberta la possibilitat d’una alternativa al ràfting quan l’activitat va quedar aturada per la marxa de Roc Roi. Des de llavors, segons les fonts comunals, s’ha demostrat la dificultat de trobar una altra empresa que vulgui fer-se càr­rec de la iniciativa i assumir-ne els riscos econòmics. Cal recordar que el ràfting només es pot practicar (pel fred) entre l’abril i setembre-octubre i que pel cabal del Valira és molt complicat que durant els mesos de juliol i agost hi hagi suficient aigua perquè les embarcacions puguin baixar.

Sense alternativa a roc roi

El preu de més de 40 euros per baixada i el fet que l’inici del trajecte s’hagués de portar fins al Pont de Fontaneda (reduint encara més el traçat) són factors que han acabat mostrant el risc que el projecte no prosperi. És en aquest punt on el comú volia la implicació d’una empresa, com feia Roc Roi, amb experiència en aquest camp i disposada a prendre cert risc econòmic.

Arran de la constatació de la impossibilitat de tenir el ràfting llest a curt termini, i els dubtes respecte que finalment es trobin els socis per tirar-ho endavant, el comú va començar a plantejar-se un pla B. Per aquest motiu es va recuperar una antiga proposta que havien fet els tècnics del comú sobre aprofitar l’espai del riu paral·lel a Sant Julià. La proposta feia anys que s’havia posat damunt la taula, però mai s’havia decidit anar més enllà. I no estava massa especificada. La corporació ja ha començat a temptejar de forma informal algunes empreses per aclarir dues circumstàncies. D’una banda es demana saber quins continguts concrets es proposen per al parc familiar. En segon terme es vol saber quin cost podria tenir.

Sense termini

El comú no s’està plantejant un termini per tirar endavant aquest projecte. L’afer del ràfting ha mostrat com el fet de voler tirar endavant una idea de forma ràpida pot derivar en complicacions. Per aquest motiu es prendrà tot el temps que calgui perquè el projecte disposi de totes les garanties. I serà en funció de la viabilitat que s’acabarà decidint que s’inclou finalment. La voluntat, però, és deixar-lo enllestit o iniciat durant l’any vinent.

MALESTAR AMB NATURLANDIA

La situació de Naturlandia continua preocupant Josep Miquel Vila, que no està satisfet dels resultats del parc fins a la data. El cònsol considera que ha donat prou marge i llibertat de moviments en els dos anys i mig de mandat amb l’esperança que la situació milloraria. El pla per al tancament de part dels dies per reduir costos, ha comportat també una reducció d’ingressos i Vila, segons fonts properes a la corporació, entreveu que els objectius que s’havia fixat no estaran complerts quan acabi el mandat l’any vinent. Per aquest motiu, segons les mateixes fonts, intenta que els responsables del parc facin un esforç per millorar la situació econòmica. Ja veu difícil l’objectiu de deixar el parc al finalitzar el mandat en millors condicions de deute que quan va accedir al càrrec.

L'EVOLUCIÓ

1 Projecte aturat

La sortida de roc roi frena el ràfting

El comú ja estava fent les obres de neteja del riu, i també havia llogat i condicionat uns locals per al ràfting. El concessionari privat, Roc Roi, va deixar el projecte en no veure’l viable i el ràfting va quedar aturat.

2 Alternativa

Activitat d’aigua i apropar el riu

A mesura que el projecte del ràfting es va anar desinflant, es va començar a treballar en un projecte alternatiu. La idea del cònsol continua sent apropar el riu al poble i tenir un atractiu turístic extra per a la parròquia.

3 Parc i canoes

Antic projecte per a un públic familiar

La corporació local va recuperar un antic projecte que havien plantejat els tècnics comunals per a habilitar un parc de tipus familiar a la zona del riu. Com a activitat d’aigua complementària s’ha pensat en les canoes.

Sant Julià projecta un parc familiar a tocar del riu Valira

tracking