societat

Multes de 24.000 euros contra la discriminació

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’avantprojecte de llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació preveu sancions que poden arribar als 24.000 euros en casos d’infracció molt greus, com ara actes de discriminació múltiple o d’assetjament. També especifica multes econòmiques d’entre 500 euros i 3.000 euros per actes de discriminació directa o indirecta o per l’incompliment de requeriments, dintre de les infraccions greus. Pel que fa a les sancions de caràcter lleu, les sancions poden rondar entre els 100 euros i els 500 euros.

Durant la presentació de l’avantprojecte en comissió legislativa que es va fer ahir, el ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, va destacar que “hi ha d’haver un règim sancionador associat a la garantia i a la tutela d’aquest dret”. En aquesta línia, va remarcar que fins que no s’assoleixi la “fita” d’acabar amb la discriminació “cal disposar d’instruments legals, adequats i efectius per poder castigar aquelles conductes que atemptin contra el dret a la igualtat i la no-discriminació”.

El text s’adreçarà a “qualsevol subjecte públic o privat en qualsevol situació de la vida”, va destacar l’assessora en l’elaboració de l’articulat, Raquel Serrano. Així, inclou diverses mesures i obliga l’administració a promoure accions positives. “És una llei puntera en molts aspectes”, va remarcar. I és que a banda de les sancions també preveu el principi d’igualtat retributiva a l’hora de reclamar les diferències per discriminació salarial. Per tant, les dones que tinguin un sou més baix per raó de sexe podran fer una reclamació “a títol d’indemnització de danys i perjudicis” en feines d’igual valor, amb la possibilitat de recuperar la diferència al llarg del temps. Una altra de les novetats que inclou l’articulat és la inversió de la càrrega de la prova en els casos de discriminació, és a dir, que la persona que hagi estat discriminada haurà d’aportar indicis de discriminació mentre que la part demandada haurà de provar que no n’hi ha hagut. En aquest sentit, Espot va ressaltar que aquesta “es pot considerar una mesura positiva” perquè suposa “canviar el paradigma establert en la lluita contra les discriminacions”.

En l’àmbit laboral aquesta llei també permetrà que aquelles persones acomiadades per un motiu de discriminació puguin recuperar el seu lloc de treball. “Una relació laboral no pot finalitzar per decisió de l’empresa si hi ha una situació de discriminació”, va recordar Serrano. Per aquest motiu, una de les conseqüències que es deriven d’aquest articulat serà la nul·litat de l’acomiadament per discriminació.

A banda, la llei també recull les conclusions del Llibre blanc de la igualtat, amb la creació de l’observatori de la igualtat i la posada en marxa d’un pla integral, un programa d’inclusió a les persones nouvingudes o un programa per a la conciliació de la vida familiar i laboral. Segons va explicar l’assessora externa d’aquest document previ, Mònica Geronès, la llei “té un altre vessant d’educació i sensibilització molt important”. Ahir a la tarda Xavier Espot també va presentar la llei a les entitats socials amb l’objectiu que pugui entrar a tràmit parlamentari el mes vinent. “Ens situa entre els països més avançats en la lluita contra les desigualtats”, va dir el titular d’Afers Socials.

Multes de 24.000 euros contra la discriminació

tracking