Reportatge

Ni rastre dels cadells

L’any passat Apapma va denunciar la mort de tres gossos per suposats maltractaments. Agricultura va acabar obrint un expedient per la crema dels cadells.

Ni rastre dels cadells

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquesta és la història d’uns lladrucs silenciats entre flames. Els fets van tenir lloc l’any passat. “Hi va haver un particular que vol mantenir l’anonimat i que va denunciar que havia passat alguna cosa amb aquests gossos, que havien mort, i que havia vist que estaven mal cuidats”, van explicar al Diari fonts de l’Associació Protectora d’Animals, Plantes i Medi Ambient d’Andorra (Apapma).

El departament va obrir un primer expedient arran de la denúncia d’Apapma, “per la suposada mort dels animals en condicions que podrien negligir la norma”, va explicar el director d’Agricultura, Landry Riba. Però l’home implicat va negar-ho i va presentar al·legacions per justificar el sacrifici dels tres cadells. “La part denunciada va aportar un certificat”, va continuar Riba; la certificació per part d’un professional. Segons Apapma es tracta “d’un informe que fa un veterinari de Lleida” a través del qual afirmava que els cadells tenien “una malaltia que els afectava el sistema digestiu”.

En aquest sentit, Riba va insistir que “no podem qüestionar l’opinió d’un professional” alhora que va mantenir que no van poder “tenir accés a les restes d’aquests animals” per comprovar si, realment, hi va haver un maltractament per deixadesa. Incògnites. “No vam aconseguir elements suficients per cor­roborar les versions del denunciat ni el denunciant”, va remarcar el responsable del departament. Expedient tancat.

Malgrat tot, el fet d’haver incinerat els cadells sense notificar-ho va portar Agricultura a obrir un segon procediment, seguint les indicacions del reglament de gestió de residus que marca la llei. Des del departament van explicar que el procés ja fa temps que està en marxa i que de moment “el cas queda obert” en espera de més aportacions per part de les parts. “Si s’arriba a un punt que la persona denunciada ja no aporta més informació, des del departament decidim si hi ha infracció en base al que diu la norma”, va indicar Riba. De moment, però, la denúncia d’Apapma segueix en curs fins que es resolgui l’expedient.

tracking