Política

Els liberals critiquen que el director de l'INAF sigui espanyol

El Consell General tomba la proposta dels blaus per limitar el mandat del càrrec a sis anys

Jordi Gallardo a la bancada liberalFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup liberal va retreure ahir al Govern que no respecti la Constitució per escollir alts càrrecs de les institucions públiques. Els parlamentaris blaus van criticar l’executiu perquè el director general de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) –que a partir d’ara es dirà Autoritat Financera Andorrana (AFA)– no sigui andor­rà. Tot i que en cap moment el president del grup liberal, Jordi Gallardo, va mencionar Ramon López, que és qui ostenta el càr­rec, sí que va afirmar que el contracte “no s’ha fet d’acord amb la Constitució”.

Gallardo va apel·lar a l’article 25 de la Carta Magna, que precisa que “l’exercici de càrrecs institucionals queda reservat als andor­rans excepte en el que prevegin aquesta Constitució o els tractats internacionals”. El president dels liberals va al·legar que l’INAF és una institució financera de caràcter públic i que, per tant, està subjecta a l’article. “Vostès posen persones que no són andorranes”, va etzibar Gallardo, que va manifestar que les de fora “poden ser persones amb una vàlua professional molt important” però que poden tenir una “mancança” a l’hora de conèixer el “mercat andorrà”. A més, va proposar que es formin ciutadans andorrans per ocupar el càrrec.

L’argument va ser rebatut pel ministre de Finances, Jordi Cinca, que va dir que ell havia nomenat a proposta del consell d’administració un director andorrà. “Sempre es prima que hi hagi algú andorrà”, va assegurar el titular de Finances, que va recordar les singularitats i incompatibilitats que hi ha per accedir al càrrec, cosa que pot fer reduir el ventall de possibles candidats. “Hi ha incompatibilitats per nomenar persones que vinguin del propi sistema”, va dir Cinca, que va assegurar que “quan es parla d’un sector especialitzat la tria és petita”.

El ministre de Finances i el conseller de DA Marc Ballestà van ser crítics amb la reserva d’esmena que van presentar els liberals que va propiciar aquest debat. L’A va proposar, en el marc de la votació del projecte de llei de modificació de la Llei de l’INAF, limitar el càr­rec de director general durant un mandat, és a dir, sis anys. La idea va ser rebutjada amb els vots de la majoria de DA i l’abstenció dels consellers d’Unió Laurediana i Independents de la Massana. Els tres consellers del PS, el parlamentari d’SDP, Víctor Naudi, i la consellera independent Sílvia Bonet van votar a favor de la proposta liberal, que va ser tombada. El grup de la majoria va dir que reduir els mandats pot propiciar que futurs candidats andorrans no acceptin la proposta de treballar al capdavant de l’INAF perquè la trajectòria a l’ens seria limitada. La durada del mandat del màxim mandatari de l’ens és prorrogable cada sis anys.

Els liberals critiquen que el director de l'INAF sigui espanyol

tracking