Frau

La Uifand registra 116 operacions sospitoses el 2017

Les alertes de transaccions de diners que podrien procedir del blanqueig de capitals o de finançament del terrorisme es dupliquen

La Uifand registra 116 declaracions d'operacions sospitoses el 2017ANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'any 2017 es van fer 116 declaracions d'operacions sospitoses de blanqueig de capitals o finançament del terrorisme, segons ha explicat avui en roda de premsa el cap de la Unitat d'Intel·ligència Financera d'Andorra (Uifand), Carles Fiñana. Això suposa que s'han duplicat els casos registrats respecte a l'exercici anterior, quan se'n van registrar 53. De les declaracions rebudes, 107 corresponen a bancs, de les quals l'Agència Estatal de Resolució d'Entitats Bancàries d'Andorra (Areb) sospita que 44 tenen relació amb el cas 'BPA'. D'aquesta manera, el sector financer continua representant el percentatge més important de declaracions de sospita, que és baix en altres sectors com els notaris, advocats, economistes o immobiliàries si es té en compte el volum de negoci que generen. Per aquest exercici es preveu un augment de les declaracions d'operacions sospitoses. Segons Fiñana, en el cinc primers mesos de l'any ja s'han superat la cinquantena.

Dels 116 expedients registrats, 56 es van posar en mans de la Fiscalia. Els imports de les declaracions que són a la Batllia amb possibilitat d'embargament judicial en funció de la instrucció judicial apuja fins el 254 milions d'euros. Es tracta d'un augment notable tenint en compte que en 2016, la xifra va ser de 10 milions d'euros. S'han investigat 1.729 persones durant l'any passat per 437 el 2016 i s'han analitzat 1.464 sol·licituds d'inversió estrangera, de les quals se n'han denegat dues.

Durant el 2017 s'han incrementat les peticions de col·laboració amb diversos països. Entre els que han sol·licitat informació a la Uifand, el que s'hi ha adreçat més vegades és el Perú amb sis, seguit de França amb cinc. Entre els demandants també hi figura el Vaticà. La Uifand, per la seva banda, s'ha adreçat en cinc ocasions a França i a Letònia, i en quatre a Suïssa. La mitjana de resposta a les esmentades peticions ha estat de deu dies.

tracking