Societat

El Govern obre un expedient al propietari de l'euga de Segudet

Agricultura ha rebut tres denúncies des de divendres passat fins ahir

El Govern obre un expedient al propietari de l'euga de Segudet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Govern ha obert un expedient al propietari d’una euga de Segudet que pateix una malaltia crònica després de rebre tres denúncies sobre l’estat de l’equí per desatenció. Ho va confirmar ahir al Diari el director d’Agricultura, Landry Riba, que va presenciar la intervenció practicada al cavall per arreglar-li les peülles. “L’acció d’avui l’hem aprofitat com a inspecció”, va explicar Riba, i hi va afegir que “la intervenció del veterinari generarà una acta d’inspecció, el primer document de l’expedient que s’obre per donar curs a la denúncia”. Tot i això, va precisar que “no podem procedir a un comís preventiu”, és a dir, Govern no es podrà fer càrrec de l’animal, perquè no hi ha hagut un “maltractament molt greu”. D’aquesta manera, tot i que l’animal seguirà sota la tutela del seu amo, comptarà amb “la supervisió del departament”.

En aquesta línia, Riba va indicar que Agricultura farà “les recomanacions que s’escaiguin” i “establirà una seqüència de controls i visites” per tal de fer-ne un seguiment. Amb tot, el propietari podrà contractar el ferrador que ell vulgui i, per tant, no haurà d’estar assignat per Govern. En tot cas, Riba va apuntar que “en les visites que fem ja veurem quin és el seu estat [de l’euga]”. Segons el màxim responsable d’Agricultura, pateix una “síndrome fisiològica crònica que s’origina en termes alimentaris i acaba tenint aquestes conseqüències [un creixement de les peülles desmesurat]” pel gir d’una part de l’articulació. Això requereix que “periòdicament” s’hagin de corregir els cascos.

El president de Laika, Josep Mas, va apuntar “una manca de cura o deixadesa” per part del propietari i va dir que en aquests casos de malaltia crònica l’animal ha de rebre una atenció especial. Fonts de l’Associació Protectora d’Animals, Plantes i Medi Ambient d’Andorra (Apapma) van confirmar que l’entitat estudia la possibilitat de demanar informació afegida sobre el cas a Govern.

D’altra banda, Riba va admetre que “en ser un animal de renda podria anar a l’escorxador”, tot i que ara per ara l’euga de 22 anys no compleix els requisits.

tracking