Sanitat

Salut reforça les mesures de prevenció de les galteres en detectar-se 17 casos enguany

El ministeri valora una dosi addicional de la triple vírica als contactes directes de persones diagnosticades

Onze casos de galteres durant aquest any

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Salut, d’acord amb el Consell Assessor de la Patologia Infecciosa, ha decidit adoptar noves mesures de prevenció de les galteres. S’ha decidit recomanar una dosi suplementària de la vacuna triple vírica a les persones que hagin estat en contacte amb un cas detectat, després de constatar un augment del nombre de casos detectats durant els primers mesos de l’any. Des de principis d’any s’han confirmat un total de 17 casos de parotiditis epidèmica (galteres), que ja superen el total del nombre de casos detectats en tot el 2017.

El Comitè Assessor sobre Pràctiques d’Immunització dels Estats Units va recomanar, al gener del 2018, una tercera dosi de la vacuna als grups de major risc de patir galteres. Salut ha decidit que per als contactes directes de persones diagnosticades de galteres, com companys de feina o familiars, es valorarà la recomanació d’una dosi addicional de la vacuna triple vírica (xarampió, rubèola i parotiditis). Aquesta vacuna ja està inclosa al calendari de vacunacions amb dues dosis, una als 12 mesos i l’altra als tres anys. En el cas que en un mateix centre educatiu hi hagi tres casos de parotiditis confirmats, es valorarà l’administració d’una dosi addicional de la vacuna triple vírica als alumnes i el personal del centre educatiu. Els escolars seran vacunats en els mateixos centres, sempre amb avís escrit i autorització dels pares. Salut preveu que la resta de contactes puguin rebre la vacuna als centres d’atenció primària.

Aquesta mesura ha estat implementada en altres països en situacions similars i s’ha vist que tot i que no garanteix una protecció al cent per cent, sí que s’ha demostrat que és segura i útil per al control de l’extensió de la malaltia. La parotiditis epidèmica és una malaltia vírica contagiosa que es caracteritza per la inflamació d’una o més glàndules salivals, generalment les paròtides i que sovint va associada a febre i dolor en la zona inflamada.

tracking