salut

El metge referent s'implantarà abans de la reforma que permetrà diferents copagaments

Marfany vol que la modificació de la CASS entri a tràmit abans de l’estiu però sap que és difícil

El metge referent s'implantarà abans de la reforma que permetrà diferents copagamentsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Salut tirarà endavant la implantació del metge referent encara que no s’hagi modificat la Llei de la CASS que permeti el copagament variable, així ho va confirmar el ministre Carles Álvarez Marfany. “El primer que farem serà implantar el sistema del metge referent i un cop canviada la Llei de la CASS permetrà diferenciar vies assistencials i garantir-ne una amb el pagament del 75%. La resta podrà ser variable”, va indicar. El ministre va fer referència que en un primer moment s’implementarà el tercer pagador i que “també ho volem fer per a les analítiques i per a les proves diagnòstiques per imatge, encara que sabem que això trigarà més temps perquè és més complicat”. En aquest sentit, Marfany va recordar que el sistema per assignar un metge referent “ja funciona des del mes de gener, però encara falta implementar la figura del tercer pagador. Aleshores hi haurà incentiu perquè la gent vagi per la via del metge referent”. El ministre espera poder entrar a tràmit parlamentari la reforma de la llei abans que arribi l’estiu, però està esperant a tenir la documentació de la modificació de les cotitzacions dels autònoms. “Els canvis a la llei espero que es puguin entrar el pròxim mes. En el fons, només cal variar quatre o cinc articles però estem esperant per ajuntar el tema de la cotització dels autònoms, que també va ser un mandat del Consell General, per això quan hi hagi les dues mesures clares es modificarà la llei”, va dir. Marfany va recordar que la normativa està patint una doble actualització, per una banda, una que ja està en tràmit parlamentari, com és atorgar el 100% del salari als donants d’òrgans en viu durant la baixa i, per l’altra, aquesta que va anunciar ahir.

El ministre espera que les dues accions –assignar el metge referent i permetre el tercer pagador– s’acabin implementant alhora, ja que en els dos casos la data prevista seria a final de juny, encara que reconeix que és difícil, ja que la segona part “s’haurà de treballar al Consell General i això pot trigar uns mesos més”.

ANDORRA CAU DEL PRIMER AL DESÈ LLOC PEL QUE FA A LA QUALITAT DE LA SANITAT

La revista mèdica The Lancet ha publicat una nova classificació sobre la qualitat del sistema sanitari de tots els països del món. Si bé l’any passat Andorra ocupava la primera posició, ara ha baixat fins a la desena plaça, però el ministre de Salut va restar importància a aquest tipus de classificacions, ja que “no volen dir ni molt ni poc”, sinó que són indicadors molt variables d’un any a un altre en un país amb una població tan petita”. A més, el ministre va assegurar que no s’ha canviat la forma de treballar des de l’any passat, sinó que els altres països són els que s’han esmerçat més.

El ministre considerava que el més important és saber què pensa la població d’Andorra en relació amb el tracte rebut i creu que la percepció que es té és molt positiva.

tracking