eleccions a la cASS

Retiren una candidatura d'assalariats a la CASS

La junta electoral l’ha impugnat a instàncies d’una altra aspirant, qui denuncia incompatibilitat per
la feina de la suplent, que treballa en una entitat financera

Retiren una candidatura d'assalariats a la CASSARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La junta electoral ha invalidat una de les candidatures del grup d’assalariats, la formada per la titular Carolina Caubet i la suplent Gemma Bofarull, que es presentava a les eleccions del consell administratiu de la Caixa Andor­rana de la Seguretat Social (CASS) que se celebraran el pròxim 20 de juny. La junta ha acceptat un recurs presentat contra aquesta candidatura per la també candidata Montserrat Neras, que al·lega que la situació laboral de Bofarull, que treballa en un banc, és incompatible amb el càrrec a la CASS segons l’article 70 de la Llei de la Seguretat Social. Aquest article especifica que “la condició de membre del consell d’administració és incompatible amb els càrrecs directius d’entitats bancàries, financeres i d’assegurances”.

Gemma Bofarull és sotsdirectora en un departament d’una entitat bancària i es va mostrar sorpresa per la decisió de la junta electoral, ja que tant ella com la cap de llista van assegurar que abans de presentar la candidatura es van posar en contacte amb la secretaria del consell d’administració de la CASS per tal de saber si la situació laboral de Bofarull era un inconvenient per participar a les eleccions, “vam fer la consulta a la CASS i en cas que el meu lloc de feina fos incompatible hauríem buscat una altra persona per fer de suplent”, va assegurar Bofarull. De fet, la junta electoral es va reunir el 9 de maig passat i va comunicar que no respondria a la consulta plantejada pel director de la CASS, Joan Miquel Rascagneres, que va demanar a l’ens si la feina de Bofarull suposava un entrebanc pel que fa a la candidatura que va presentar. El 14 de maig, el consell d’administració de la CASS va validar totes les candidatures.

Recurs al Tribunal Superior

Bofarull va declarar que en validar la candidatura “vam entendre que no hi havia incompatibilitat”, i va afegir que “per voluntat pròpia vam comunicar el meu lloc de feina quan no estava obligada a fer-ho”. Segons Bofarull, el consell d’administració els va fer entregar una declaració jurada del seu lloc de feina, un requisit que no és obligatori per presentar-se. En aquest sentit, Carolina Caubet va afegir que “vam interpretar que després d’haver-nos fet fer declaracions jurades de les nostres empreses, aquest no podia ser un criteri pel qual ens poguessin refusar la candidatura”, ja que asseguren que van comunicar-ho abans de començar la recollida de signatures. Titular i suplent van al·legar contra el recurs però davant la decisió contrària de la junta electoral han presentat un recurs davant la sala administrativa del Tribunal Superior de la Justícia. “Si tenir persones a càrrec teu suposa esdevenir un càrrec directiu, aleshores s’està discriminant els bancs”, va expressar Bofarull. Segons van explicar les candidates, l’objectiu que tenen a partir d’ara és que “almenys es revisi la llei”, ja que argumenten que l’article d’incompatibilitats no és prou concret, “al final tampoc té massa sentit que els representants dels assalariats i dels jubilats siguin o hagin estat funcionaris de Govern”, va manifestar Caubet, que va afegir que “seguint aquest paràmetre al final no hi haurà cap assalariat que s’hi pugui presentar”. Les dues candidates es van mostrar “sorpreses” i van titllar de “monopoli” la situació que estan vivint perquè una majoria d’aspirants són treballadors públics.

Les eleccions

Segons el decret que regula les eleccions, aquestes se celebraran el 20 de juny i es podrà votar des de les vuit del matí fins a les nou de la nit als col·legis electorals. La campanya electoral de les candidatures s’iniciarà el pròxim 9 de juny i finalitzarà el 18. A falta de saber la resolució del TS, a la llista d’assalariats s’hi presenten un total de 7 candidatures, a la de pensionistes 6, i a la d’empresaris i autònoms 2.

tracking