sindicats

ILP en marxa a partir de la setmana que ve

Les dos consultes estaran obertes a tots els residents, però caldran 3.000 firmes d’andorrans

ILP en marxa a partir de la setmana que veARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els sindicats ja ho tenen tot a punt per posar en marxa les consultes populars que insten a modificar el sistema electoral i a castigar més la corrupció. Els col­lectius van anunciar ahir que començaran la recollida de signatures la setmana que ve en un seguit de llocs que faran públics d’aquí a uns dies, però entre els quals hi haurà el centre cultural La Llacuna. L’objectiu és presentar les adhesions al Consell General com a Iniciativa Legislativa Popular (ILP), un tràmit pel qual fan falta entre 2.500 i 3.000 signatures de ciutadans de nacionalitat andorrana.

D’aquesta manera, la consulta estarà oberta a tots els residents a Andorra, però els sindicats volen aconseguir 3.000 firmes d’andor­rans que hauran de presentar el passaport per signar. El portaveu de la plataforma sindical, Gabriel Ubach, va explicar ahir que ja tenen els textos enllestits per ser sotmesos a consulta popular. Uns projectes que han hagut de passar pel notari i que han requerit l’obertura d’un fitxer per part de l’Agència de Protecció de Dades, va indicar Ubach, que va assegurar que la iniciativa estarà oberta a tothom. “Tots els residents podran firmar, però el que es tindrà en compte quan presentem la ILP seran les 3.000 firmes que siguin d’andorrans”, va dir.

El sindicalista va explicar que la setmana que ve tenen previst difondre el llistat de punts de recollida de signatures així com els horaris. Un dels espais serà el despatx que els col·lectius ocupen al segons pis del centre cultural La Llacuna, mentre que els altres podrien ser itinerants, i en aquest sentit, segons va detallar Ubach, membres dels sindicats podrien anar pel carrer, o botiga per botiga, per explicar les lleis i demanar suports.

En espera de les eleccions

Ubach va avançar que no presentaran les ILP fins que el cap de Govern hagi anunciat la data de les eleccions. El portaveu sindical va remarcar que “no tindria sentit” presentar les ILP si hi ha d’haver eleccions aquest any. “Si hi ha eleccions al desembre la llei no podria entrar, per tant esperarem a veure què passa”, va assenyalar, afegint que “si per dos o tres mesos la llei ha de quedar morta no ens surt a compte”. Així, “recollirem les signatures però no les entrarem fins que veiem que hi ha possibilitats” que els grups parlamentaris debatin les ILP.

ENDURIR LES PENES DE CORRUPCIÓ

Les ILP que han elaborat els sindicats demanen dues coses. En primer lloc, que es creï una llei de responsabilitat política per endurir els càstigs per corrupció i que preveu, per exemple, penes d’inhabilitació de 30 anys i que els càrrecs públics facin una declaració de béns abans i després de cada mandat. Així mateix, demana que es publiqui al BOPA què s’ha complert i què no del programa electoral. La segona iniciativa aposta per una reforma del sistema electoral per tal que sigui més proporcional i s’acabi així amb el model que atorga la majoria a la candidatura que guanya a dues parròquies siguin quines siguin. I als comuns, defensa que els llocs es reparteixin equitativament segons el nombre de vots.

tracking