Increment de les tarifes de les visites mèdiques

Cinca afirma que la voluntat de l’executiu és recuperar uns preus similars als anteriors a la rebaixa del 2012

Increment de les tarifes de les visites mèdiquesSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consell de ministres va aprovar ahir el decret de modificació de les tarifes dels actes mèdics de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), referents a les consultes dels metges de capçalera, dels especialistes i dels psiquiatres. D’aquesta manera, amb els nous preus, la visita al metge de capçalera passa de 22,04 a 23,60 euros, la qual cosa suposarà per al pacient un cost de 5,90 euros, 39 cèntims més que fins ara. En el cas dels especialistes, dels 27,12 euros que es pagaven es passa a 29 euros, dels quals l’usuari haurà d’assumir 7,25 euros, 0,47 cèntims més. Finalment, la consulta a un psiquiatre passa de 34,23 a 36 euros, dels quals 9 euros seran a càrrec del pacient, una xifra que suposa 45 cèntims més d’allò que es pagava fins ara.

El ministre portaveu, Jordi Cinca, va explicar que les tarifes mèdiques es van rebaixar el 2012 “en un moment de profunda crisi econòmica i es va demanar aquest esforç als facultatius”. Ara, va remarcar, la voluntat de l’executiu és tornar a uns preus similars als del 2011.

“Normalització dels preus”

En aquest sentit, Cinca va destacar que “darrere d’aquesta normalització dels preus es volen recuperar els preus que hi havia en el moment de prendre les mesures vinculades a la crisi”. Així mateix, Álvarez va afegir que des del seu ministeri s’ha considerat oportú fer aquesta revisió arran de l’aplicació de la reforma sanitària, que comportarà “nous requeriments” a complir per part dels metges. El titular de Salut va destacar alguns d’aquests nous elements, com ara la implantació de la història clínica compartida i l’obligatorietat de formació continuada per no perdre l’acreditació. Tot això, va manifestar, “suposa un increment de feina i de responsabilitat dels metges en la seva tasca diària”.

En relació amb la història clínica compartida, Carles Álvarez va apuntar que actualment una dotzena de metges estan duent a terme una prova pilot per testar la implementació d’aquesta nova eina de coordinació assistencial. Aquesta prova, va concretar, té “una bona acollida per part dels facultatius”, si bé va reconèixer que li agradaria “anar més de pressa” en la seva implementació. Pel que fa a les dues vies que planteja la reforma de la CASS per accedir al sistema sanitari, Álvarez va recordar que el pacient que opti per la via integrada, en què un metge referent fa la derivació a un especialista, gaudirà de la figura del tercer pagador. És a dir, “quan vagi al metge de capçalera només haurà de pagar els diners de la part proporcional”. En canvi, va afirmar que qui no opti per aquesta opció haurà de pagar una penalització “basada en el percentatge de copagament”. Una xifra que, segons va dir Álvarez, “de moment està en vies d’estudi”.

Irregularitats al SAAS

D’altra banda, Jordi Cinca va confirmar l’encausament de dues interventores del Govern en la investigació sobre presumptes irregularitats al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). El ministre va dir que inicialment havien de declarar com a testimonis, però la batlle encarregada del cas va canviar el seu estatus a investigades després que de la declaració d’un dels imputats “es podria desprendre certa responsabilitat” de les treballadores. Cinca va afirmar que la decisió de la batlle permet que “puguin tenir accés a tota la documentació de la causa i assessorament legal”. Amb tot, va reconèixer la “preocupació” de Govern “pel fet que es pugui posar en dubte el treball d’interventors de l’Estat”.

NOU CALENDARI DE REBAIXES PER AL 2018.2019

El consell de ministres va donar llum verd ahir al decret pel qual es fixa el calendari per al període de venda en rebaixes per a la temporada d’estiu d’enguany i d’hivern 2018-2019. D’aquesta manera, segons va explicar el ministre Cinca, s’estableix que el període de rebaixes per a l’estiu s’inicia el 22 de juny i finalitza el 2 de setembre, mentre que les rebaixes privades podran tenir lloc entre el 15 i el 21 de juny. Pel que fa a les rebaixes d’hivern, s’iniciaran el 21 de desembre i finalitzaran el 3 de març de 2019. Els comerços dedicats als esports d’hivern tindran les rebaixes del 14 de febrer al 28 d’abril del 2019. Cinca va dir que es tracta d’una mesura per evitar transmetre la idea que Andorra “és un lloc de rebaixes permanents”.

EL FUTUR TANATORI NACIONAL, LLEST EN TRETZE MESOS

El Govern va aprovar ahir la licitació de les obres de construcció del tanatori nacional i de les sales de vetlla de la parròquia d’Escaldes-Engordany, que s’ubicaran en un mateix edifici al costat de la capella de la clínica de Meritxell. El ministre Jordi Cinca va explicar que el termini d’execució de les obres és de tretze mesos i que l’edifici tindrà una superfície construïda d’uns 1.372 metres quadrats. En aquest sentit, Cinca va destacar que les instal·lacions comptaran amb una planta subterrània, on hi haurà el tanatori, una planta baixa, on se situaran les sales de vetlla, i una planta superior destinada també a les sales de vetlla. A més, va comentar que la previsió és crear una petita plaça pública davant del futur edifici escaldenc.

tracking