salut

La nova llei d'òrgans, cèl·lules, teixits i sang preveu sancions de fins a 1 milió d'euros

Considera com una infracció molt greu induir a l’error sobre la utilitat real de la seva preservació

La nova llei d'òrgans, cèl·lules, teixits i sang preveu sancions de fins a 1 milió d'eurosARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell General ha admès a tràmit el projecte de llei d’òrgans, cèl·lules, teixits i sang i n’ha obert el període d’esmenes. El text, publicat ahir al Butlletí del Consell General, preveu sancions de fins a un milió d’euros i una multa mínima de 10.001 per a aquells que cometin infraccions molt greus a la normativa. El projecte de llei considera infraccions molt greus, per exemple, induir a error sobre la utilitat real de l’obtenció, el processament i la preservació de cèl·lules i teixits humans, d’acord amb els coneixements i l’experiència disponible. Una infracció molt greu també podria comportar la clausura o el tancament dels centres o serveis en què es duguin a terme les activitats regulades en la llei.

El projecte contempla fins a dotze infraccions molt greus. També ho seran l’acceptació com a donants de menors o persones discapacitades, la retribució econòmica de la donació d’òrgans o l’obtenció d’òrgans de persones mortes sense respectar intencionadament la seva oposició expressa a la donació. La publicitat o promoció que incentivi la donació d’òrgans per part de centres autoritzats mitjançant l’oferta de compensacions o beneficis econòmics o que es dirigeixi al benefici de persones concretes també suposarà una infracció molt greu, així com organitzar i desenvolupar l’activitat d’obtenció d’òrgans sense rebre prèviament de l’autorització administrativa per a aquest fi.

L’obtenció o el trasplantament d’òrgans en un centre que no disposi de l’autorització preceptiva de l’autoritat competent i l’entrada o sortida d’òrgans del Principat sense l’autorització preceptiva també estan considerats al projecte com a infraccions molt greus a la llei d’òrgans, cèl·lules, teixits i sang.

El text també contempla sancions per les infraccions lleus i greus. En el primer cas les multes poden arribar als 2.000 euros i en el segon ser d’entre 2.001 i 10.000 euros. En tots els casos, el responsable de la sanció és l’autor de la infracció, però el text assenyala que els directors dels centres o serveis hauran de respondre de manera solidària de les infraccions comeses pels equips biomèdics depenents.

Canvis al codi penal

El text de la futura llei contempla una disposició final per canviar l’article 125 del codi penal relatiu a l’obtenció i ús de les característiques genètiques. Ho fa despenalitzant el punt 2 d’aquest article que castiga amb entre tres mesos i tres anys de presó aquell que havent obtingut lícitament les característiques genètiques d’un ésser humà les utilitzi amb finalitzat lucrativa. Ho despenalitza en el cas que aquesta utilització amb finalitat lucrativa estigui emprada per una norma amb rang de llei i s’hagin sol·licitat les autoritzacions corresponents.

D’altra banda, el projecte de llei també contempla la regulació de l’obtenció de medicaments de teràpia avançada i autoritza la donació, l’obtenció i la verificació de les cèl·lules i els teixits per fabricar medicaments de teràpia avançada.

tracking