Política

López acusa de malversació el Govern pel crèdit a l'AREB

Pere López critica l’adjudicació directa d’assessoraments jurídics per part de l’agència al bufet Badia, on treballa el secretari general de DA, Esteve Vidal

López acusa de malversació el Govern pel crèdit a l'AREB

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’oposició va increpar ahir el Govern pel suplement de crèdit de 2,9 milions d’euros que atorgarà a l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB). Malgrat els matisos de to i de nivell de retrets de cada formació, tots els consellers generals de la minoria van donar suport a l’esmena a la totalitat presentada pel Partit Socialdemòcrata (PS) per rebutjar el projecte de llei per concedir el préstec a l’entitat, que ha de fer front a les despeses derivades dels procediments judicials i reclamacions com a conseqüència del procés de resolució de BPA. Tot i que l’esmena a la totalitat es va salvar amb els 15 vots de DA, els taronja i l’executiu es van quedar sols a la sessió del Consell General a l’hora de defensar l’operació.

Si bé el president del PS, Pere López, va advertir que no seria “dur”, va ser qui va acabar adoptant el discurs més sever. López va dir que el cost de contractació per part de l’AREB dels assessoraments jurídics al bufet Badia, que es sufragaran amb el crèdit aprovat per Govern, és “desproporcionat” i que l’adjudicació directa al despatx, que s’ha fet sense concurs públic, té “traces de corrupció, malversació, irregularitats i il·legalitats”. López va assegurar que en les causes privades el cost dels assessoraments és 2.400 euros per cas, mentre que l’AREB en paga 30.000 per cadascun. Un altre dels arguments que va fer servir l’oposició per qüestionar el procés d’adjudicació directa és que al bufet Badia hi treballa el secretari general de DA, Esteve Vidal.

“ÈTICAMENT QÜESTIONABLE”

“Estem davant d’una línia molt prima del lobby al tràfic d’influències”, va dir el conseller general d’SDP, Víctor Naudi. El president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, també va criticar el procés i va lamentar les formes. “No he dit en cap moment que sigui il·legal, però èticament és qüestionable”, va afirmar Gallardo, que va acusar l’executiu de no fer gala de “transparència”.

La intensitat del debat també va propiciar la intervenció del cap de Govern, Toni Martí, que va assegurar que no portarà el cas a la Fiscalia, tal com l’havia instat López. De fet, Martí li va tornar la pilota i va convidar el president del PS a entregar la paperassa al ministeri públic per les acusacions de malversació. A més, el va instar a admetre l’error en cas que en un futur el procés s’obrís i s’acabés arxivant. “Quan es diu el que es diu s’han d’acompanyar els actes i anar a la fiscalia i si no, no dir-ho”, va advertir Martí.

EL DISCURS “MÉS DUR”

El ministre de Finances, Jordi Cinca, va defensar el procés seguit per l’AREB i va acusar el president del PS de fer el discurs “més dur” de les últimes dues legislatures i d’estar en “permanent campanya electoral”. Cinca va defensar que la llei permet que l’AREB adjudiqui directament concursos sense concurrència per “raons d’urgència”. El titular de Finances va recordar que l’AREB, que té 109 demandes judicials rebudes arran del procés de traspàs d’actius de BPA a Vall Banc, ha de donar resposta a les peticions en un termini de 15 dies. “S’imaginen iniciar tot un procés per veure quin és el bufet d’advocats més adient per adjudicar els treballs de defensa de l’AREB? Quan hauríem acabat ja hauríem perdut tots els casos”, va asseverar Cinca, que va recordar que per “la petitesa del país” s’han donat casos en què s’han contractat empreses amb representants polítics de diferents colors i que el Govern “dona per sentat” que els despatxos contractats “no estan posant per davant dels interessos dels clients els interessos del partit”. A més, va titllar d’“indigne” el fet de relacionar l’adjudicació amb la presència d’Esteve Vidal al bufet Badia.

El president del grup mixt, Josep Pintat, va alertar que les demandes, en cas que l’Estat se n’hagués de fer càr­rec, suposarien un cost de 2.700 milions d’euros, uns diners que “l’Estat no té”, i va demanar la compareixença del president de l’AREB, Albert Hinojosa, al Consell General.

López acusa de malversació el Govern pel crèdit a l'AREB

tracking