Justícia

El TC desestima el darrer recurs de Samarra i tanca definitivament el 'cas Orfund'

Desestima el recurs de súplica de Joan Samarra per la no admissió del presentat contra l’arxivament de la causa

El TC desestima el darrer recurs de Samarra i tanca definitivament el 'cas Orfund'ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional (TC) ha tancat de manera definitiva el cas Orfund en desestimar el recurs de súplica presentat per Joan Samarra contra la no admissió a tràmit per part del mateix tribunal del d’empara per l’arxivament de la causa. Concretament de l’arxivament, primer pel Tribunal de Corts i després pel Superior, de la querella que l’expresident de la refinadora de pedres precioses va presentar contra el ministre Jordi Cinca, al qual acusava d’administració deslleial amb apropiació indeguda d’Orfund i de blanqueig de capitals. L’empresari andorrà considerava que Cinca, que va ser director de la refinadora entre el 1995 i el 2000, i el treballador de l’empresa Manuel Terren s’havien apropiat d’una trentena de lingots d’or amb un valor al mercat de 2,5 milions d’euros, i que això havia provocat la fallida de la societat. També els acusava de blanqueig de diners provinents del tràfic d’armes.

El Constitucional recorda en el seu escrit que l’acceptació d’un recurs de súplica està condicionat per la presentació per part del recurrent d’elements de fet o de dret nous i que en el cas del presentat per Samarra “no s’han aportat nous fets, ni nous elements de dret que contradiguin la resolució recorreguda”.

En el recurs de súplica, la representació legal de l’empresari andorrà argumenta que la decisió de Corts es produeix “sense justificar per què les proves proposades [pel querellant] són rebutjades com a impertinents”, i que ni el Superior ni el Constitucional aporten cap argumentació respecte d’aquest punt. El TC respon que en l’aute recorregut es va considerar que l’actuació de la jurisdicció ordinària havia estat suficientment justificada.

DENEGAT EL DEL FUNCIONARI DE PRESONS PENAT PER ABÚS SEXUAL

El Tribunal Constitucional també ha desestimat el recurs de súplica presentat per un funcionari de presons condemnat a dos anys de suspensió de l’exercici del seu càrrec i a vint mesos de presó condicional per abusos sexuals a una interna de la Comella i a una treballadora del centre. El va presentar per la no admissió a tràmit per part del TC del recurs d’empara contra la decisió de Corts, primer, i del Superior, després, de condemnar-lo per abusos sexuals. Amb els arguments presentats pel carceller, el TC considera que no pot denegar, ampliar o posar en qüestió els fets que els tribunals ordinaris han declarat provats, ni tampoc els pot substituir en la seva funció.

tracking