remodelació de l'avinguda

Meritxell tindrà càmeres de seguretat

La cònsol major va dir que es connectaran amb la policia i amb els agents de circulació per augmentar la seguretat a l’avinguda

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les reformes a l’avinguda Meritxell inclouran un important aspecte tecnològic “que potser ha passat més desapercebut però que ens portarà a modernitzar l’eix fins al segle XXI”, va assegurar ahir la cònsol major, Conxita Marsol, en el balanç que va fer dels treballs d’embelliment de l’avinguda quaranta dies després que comencessin. Una de les més destacades serà la instal·lació de càmeres de videovigilància. “Posarem càmeres de seguretat que cobriran tota l’avinguda i que estaran connectades amb la policia i els serveis de circulació” per incrementar la seguretat. També es col·locaran uns comptadors de persones que permetran regular la freqüència dels semàfors. “Instal·larem aquesta tecnologia punta que efectivament comptarà les persones que hi hagi i permetrà connectar aquesta informació amb el sistema de regulació dels semàfors per poder prioritzar les necessitats dels vianants”, va indicar Marsol.

Entre altres innovacions, hi haurà sensors per mesurar la contaminació atmosfèrica i la temperatura, així com un sistema que permetrà controlar la il·luminació i un fil musical que es podran vincular. Per tot plegat, la cònsol va titllar el projecte, com “l’oportunitat de fer entrar Meritxell al segle XXI”. El conseller de Medi Ambient i Innovació, David Astrié, va indicar que amb aquesta tecnologia “volem recollir el màxim de dades possibles que ens ajudaran a fer d’Andorra la Vella una Smart City, com ja portàvem en el programa”. Astrié va afirmar que aquestes dades “les podrem utilitzar per a una infinitat de coses, però sempre per beneficiar el ciutadà o els comerciants”, va garantir.

Connexió amb Carlemany

El projecte, ideat per Enginesa, també inclou la instal·lació d’aquesta tecnologia a l’avinguda Carlemany, encara que la cònsol va afirmar que a la capital “mantindrem el nostre sistema de control. Quan Escaldes tingui fetes les obres, aleshores podrem mirar de fer-lo plegats”.

Els avenços tecnològics i les obres sostenibles que s’estan realitzant, com ara l’aprofitament de la terra retirada per fer l’estany del Parc Central, permetran al comú obtenir el segell Regenera, que premia aquests treballs amb unes millors condicions financeres, per això Marsol va avançar que en la sessió del consell de comú que es farà dijous, la majoria aprovarà la petició d’un crèdit a l’entitat bancària Crèdit Andorrà, de cinc milions d’euros que es podrà retornar en 10 anys, amb un interès “molt baix” de l’1,90%. Per Marsol, “no seria responsable no utilitzar aquest producte i per això ho formalitzarem dijous”.

Tranquil·litat veïnal

La cònsol major va fer un balanç “molt positiu” del desenvolupament de les obres, i veient la seva evolució va destacar que “cada vegada estem més convençuts de la decisió de fer-les en quatre mesos”. A més, va recordar que els treballs “segueixen el seu ritme, sense incidents importants i els que hem tingut, els hem resolt ràpidament”, va dir en referència a les canonades d’aigua rebentades “i a algun problema elèctric de Feda”. Amb Andorra Telecom no s’ha registrat cap incidència, va assegurar.

Per tot plegat, Marsol va “agrair” l’actitud que tenen els ciutadans i els comerciants, “malgrat les molèsties que els puguin ocasionar, encara que ja se sap que si unes obres no es pateixen, no s’aprecien prou”, va bromejar. També va indicar que ja es comença a veure el granit, fet que “tranquil·litza la gent, perquè ja es pot fer una idea de com quedarà”. La cònsol va explicar que els veïns i comerciants “fan suggeriments a les empreses perquè posin passarel·les en un lloc o altra, i això demostra que hi ha una bona interacció entre totes les parts. Si seguim així, dono per fet que es compliran els terminis programats i les obres acabaran a temps”.

Queixes dels taxistes

La cònsol es va mostrar sorpresa per les queixes que el col·lectiu del taxi va fer sobre les parades existents i com els afectava en els seus ingressos, per això els va recordar que les parades que hi ha “són les que vam pactar. Segurament les obres influiran, però també hem de recordar que és temporada baixa i si en volen més, en podem parlar”, va dir.

MARC CALVET "LIDERA" EL PROJECTE DE LES MESURES DE SEGURETAT ANTITERRORISTA

Marsol va recordar que és el cònsol menor d’Escaldes-Engordany, Marc Calvet, qui “lidera” la cerca d’unes mesures de seguretat antiterrorista eficaces. En aquest sentit, va afirmar que serà ell qui els indiqui quin sistema instal·lar, com ja van convenir fa unes setmanes. “El comú seguirà el mateix procés d’Escaldes i és el Marc [Calvet] qui busca el millor sistema, així que quan el tinguem l’aplicarem a les dues parròquies”. Marsol va deixar molt clar que des de la corporació “no estem desconnectats” de les mesures de seguretat, “com ha sortit publicat en alguns mitjans, sinó que ho hem delegat en ell, que és qui busca el sistema i qui parla amb la policia”. La decisió no trigarà més d’un mes, segons va dir Marsol, i la instal·lació es farà “mentre durin les obres”. A diferència d’Escaldes, la capital sí que vol “tancar” l’avinguda Meritxell des del carrer de la Unió fins al de Bonaventura Armengol, ja que “als carrers travessers no tenim possibilitat de fer-ho. Allà hi posarem bancs o arbres que dificultaran l’accés amb cotxe” a la calçada.

Andorra la Vella busca ara el seu segon sistema de prevenció, ja que el primer “era car i no ens garantia la seguretat que volíem, per això el vam descartar”.

Meritxell tindrà càmeres de seguretat

tracking