societat

La possible ILP per allargar a sis mesos la baixa de maternitat ja té 3.000 signatures

Els impulsors de la iniciativa presentaran les signatures si la llei laboral no inclou el canvi

La possible ILP per allargar a sis mesos la baixa de maternitat ja té 3.000 signatures

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els impulsors de la ILP per situar la baixa de maternitat en els sis mesos presentaran les 3.000 signatures que han recollit si DA no s’avé a modificar el projecte de llei de relacions laborals. El text allarga de quatre a cinc mesos el permís de maternitat, un període que s’haurà de sotmetre a les esmenes dels grups de l’oposició, que defensen allargar-lo a mig any. Per això, si la majoria no accepta el canvi, el col·lectiu presentarà la ILP, que necessita 2.500 firmes. Ariadna Noria, una de les impulsores, assegura que tot i que ja disposen de les adhesions necessàries volen esperar que conclogui el tràmit. “Si la llei no fa cas a les esmenes dels partits haurem de fer alguna cosa i l’únic que ens quedarà serà presentar les firmes”, va assegurar. L’altre canvi que en aquesta qüestió preveu el projecte afecta la baixa de paternitat, que passa de 15 dies a un mes. Un allargament que Noria veu “insultant”.

Noria va explicar que sis mesos és el període que recomana l’Organització Mundial de la Salut per alletar el fill. “Si vols fer l’alletament matern haver d’incorporar-te a la feina és un impediment molt bèstia”, va criticar, destacant que afavoriria el respecte cap a la mare i la conciliació familiar. A més, va posar de manifest que la baixa de mig any ajudaria a reduir l’índex d’emmalaltiment dels infants perquè estarien exposats a menys infeccions a les escoles bressol. “S’ha demostrat que el nen abans dels sis mesos no és el suficientment madur i no té prou defenses per deixar de veure la mare i anar a l’escola”, va exposar. En aquest sentit, va advertir que una baixa de menys temps afecta el nadó “en l’àmbit maduratiu, psicològic i d’infeccions”. “Diuen que allargar la baixa costaria molts diners a la CASS però no valoren tot el que s’estalviarien en urgències mèdiques i medicació”, va reblar, tot insistint en el fet que “un nen de tres mesos no té les mateixes defenses que un d’un any”.

Noria va valorar molt positivament l’esmena que ha presentat el PS per flexibilitzar la baixa de maternitat donant la possibilitat als pares d’optar a incorporar-se parcialment a la feina després d’un mes i mig per allargar la baixa fins a les 41 setmanes. Sobretot pel que fa a l’alletament, ja que “la lactància és per poder continuar un cop el nen ja té sis mesos”. Tot i així, va deixar clar que “mentre el nadó pugui estar almenys sis mesos amb el pare o la mare és respectable”. Així mateix, va posar de manifest que acceptar el canvi legal suposaria “fer un pas endavant i posicionar-nos amb els països veïns, ja que cada cop més països hi estan a favor”.

tracking