salut

Onze casos de galteres durant aquest any

El ministeri ha rebut 24 notificacions de sospita de la malaltia infecciosa, de les quals n’ha descartat onze i n’investiga dues més

Onze casos de galteres durant aquest any

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Salut ha recollit de moment durant aquest any 24 notificacions de sospita d’infecció de galteres. D’aquestes, 11 s’han acabat confirmant, 11 més s’han descartat i 2 continuen en fase d’anàlisi. Una de les darreres sospites de les quals es va tenir constància, i que afectava un alumne del Lycée, ha acabat donant negatiu. Les galteres (parotiditis en el seu nom tècnic) són una malaltia contagiosa i d’obligada notificació a les autoritats sanitàries. Es caracteritza per la inflamació d’una o més glàndules salivals associada a símptomes com febre i dolor, i malgrat que és “benigna i autolimitada”, segons el ministeri hi pot haver complicacions especialment si el malalt és una persona adulta. Les més freqüents són la inflamació de testicles en el cas dels nois i dels ovaris en el de les noies. Com a malaltia contagiosa que és, la notificació deriva en l’activació d’un protocol amb un seguit de mesures de verificació i preventives que inclouen “el control de l’aïllament respiratori del cas” –el contagi pot tenir lloc per via aèria o per contacte–, així com una investigació epidemiològica per determinar quins contactes ha tingut la persona afectada i si estava vacunada, així com si ho estaven les persones amb risc de contagi. En el cas d’escolars –com la darrera sospita al Lycée o una de recent a l’escola de segona ensenyança d’Encamp– s’alerta també els pares dels alumnes.

Tal com van recordar des del ministeri, “a Andorra ja fa anys que es vacuna contra les galteres”. Les dosis s’administren als 12 mesos i els 3 anys amb la triple vírica, que també actua contra el xarampió i la rubèola.

tracking