educació

El PS vol que l'assignatura de religió s'imparteixi fora de l'horari lectiu

La formació creu que el sistema és laic i que l’opció de cursar-la ha de ser “voluntària”

Rosa Gili i Pere LópezFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Partit Socialdemòcrata (PS) proposa que l’assignatura de religió al sistema educatiu andorrà no s’imparteixi en horari lectiu. En les esmenes presentades al projecte de llei d’ordenament del sistema educatiu, la formació proposa la supressió de l’article 20, que estipula que “durant l’ensenyament obligatori, els centres han d’oferir l’ensenyament de la religió catòlica”. Si bé aquest mateix article precisa que l’ensenyament proposat és una “opció voluntària”, el PS creu que aquesta assignatura s’hauria d’oferir fora de l’horari escolar.

El president del partit, Pere López, justifica aquesta decisió perquè l’Escola Andorrana és “laica” i per tant “no pot prioritzar” de forma obligatòria “cap tipus de religió ni d’ideologia”. Tot i això, el PS considera que les classes fora de l’horari lectiu s’han de fer igualment dins de les escoles i admeten que la proposta que fan és complexa. “No cal menystenir tampoc la complicació que suposa aquesta disposició en l’organització i el funcionament dels diferents centres escolars”, apunta el comunicat enviat pel partit.

El PS també ha presentat propostes que pretenen reforçar la formació dels docents, reduir els requisists d’experiència prèvia per a aquells que ja han treballat al sistema i que volen optar als llocs de feina, reformar el compromís amb l’ús i la difusió del català com a llengua oficial del Principat i incorporar la formació professional dins de l’Escola Andorrana.

El PS proposa, per exemple, que els professors que vulguin optar a treballar a l’Escola Andor­rana acreditin quatre cursos d’experiència. Pere López opina que això seria “una antiguitat prou significativa” i la considera més ajustada que no pas el mínim de sis cursos escolars complets que es demanen actualment al sistema educatiu andorrà per exercir de docent.

Pel que fa a l’idioma, el PS reclama que el “compromís” perquè la llengua catalana del país sigui més “intens”. En un dels articles, demana que s’estipuli que una de les finalitats del sistema educatiu andorrà fixi que cal assegurar “l’ús acurat als diversos àmbits de comunicació, per mitjà del coneixement de la seva diversitat de registres i de nivells d’ús”. Quant a la possible incorporació de la formació professional al sistema andorrà, el PS creu que podria millorar l’organització del sistema.

El PS vol que l'assignatura de religió s'imparteixi fora de l'horari lectiu

tracking