Les accions de Crèdit Andorrà no estan en venda

Els grups de socis que superaven el màxim d’endeutament permès ho han solucionat venent patrimoni i cap ha posat els títols en venda

Les accions de Crèdit Andorrà no estan en venda

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Crèdit Andorrà no està en venda ni cap dels accionistes ha posat els títols al mercat. Aquesta és la situació real de banc, segons fonts de l’entitat, que respon així als rumors dels darrers mesos sobre els problemes societaris derivats de la compra, el 2006, de les accions que CaixaBank tenia de l’entitat, per les quals es van pagar 2.000 euros per títol. L’entrada en vigor, l’1 de gener del 2017, de les normes financeres aprovades per la Unió Europea i els dos tipus d’accions (les dels socis i les dels empleats) que tenia l’entitat van ser el desencadenant del problema. La compra per part dels empleats dels títols anomenats de classe E, l’autocartera (210.000 accions), es finançaven amb un préstec de la mateixa entitat que es retornava amb els dividends i que estava avalat amb les accions. Una pràctica prohibida amb la nova normativa en vigor, la qual cosa va obligar l’entitat a amortitzar una part d’aquestes accions (més de 90.000) contra el deute contret. Alhora que la pràctica totalitat de les accions van quedar unificades (excepte un romanent de poc més de 13.000) en un sol patró, el que ha suposat la fi de l’autocartera.

L’efecte immediat del procés de recompra, iniciat a principis de març de l’any passat, va ser que un total de 139 milions es van haver de restar dels fons propis, que van quedar reduïts fins als 421 milions d’euros. És a partir d’aquest moment que sorgeixen els problemes per a dos grups de socis que tenien préstecs contrets amb l’entitat que superaven el 20% dels fons propis; un excés de concentració que l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) va qualificar d’incompliment molt greu i va donar un termini màxim de sis mesos a l’entitat per solucionar-ho.

Accions o patrimoni

Els afectats només tenien una sortida: reduir l’endeutament, que no en tots els casos és producte estrictament de la compra de les accions que tenia CaixaBank. Per dur-ho a terme es va plantejar la disjuntiva de o vendre accions o vendre patrimoni, que és finalment l’opció per la qual opten tots els socis implicats És en aquesta conjuntura quan alguns accionistes es posen en contacte amb el banc d’inversions Alantra, per explorar la possibilitat d’entrar en un procés de venda d’un determinat volum de títols. L’opció, però, es va descartar i cap accionista no va posar llavors els títols en venda, ni ho ha fet ara, segons fonts properes a l’entitat. El problema de concentració va quedar resolt a finals de l’any passat, la qual cosa no va impedir que l’INAF obrís un expedient al banc per superar el termini establert. Per aquest motiu l’entitat ha hagut de fer una provisió de prop d’un milió d’euros per fer front a l’import màxim d’una hipotètica sanció.

Tots els préstecs que l’entitat ha atorgat a la gran majoria de socis (altres van optar per fonts de finançament alternatives al mateix banc) per la compra de les accions que CaixaBank tenia de Crèdit Andorrà estan avalats exclusivament amb el patrimoni dels implicats en l’operació i en cap cas es van posar com a garantia els propis títols.

Préstec sindicat

Un determinat nombre d’accionistes va optar el 2006 per finançar la compra amb un préstec sindicat amb tres entitats franceses (Société Générale, Calyon i Natixis). L’operació sí que estava avalada per les pròpies accions. Ara bé, el 2010, en el moment més àlgid de la crisi econòmica, quan es va haver de procedir a la renovació del crèdit, les entitats franceses van endurir les condicions, per la qual cosa es va acordar que fos Crèdit Andorrà qui es fes càrrec del préstec. L’acord va ser acceptat per l’INAF, però va posar com a condició que l’aval fossin propietats i no les accions. Tots van acabar aportant les garanties hipotecàries, ja que d’una altra manera s’hauria hagut de restar directament dels fons propis, el que incideix sobre la ràtio de solvència.

El tancament de l’exercici 2017 es va aprovar en junta d’accionistes l’abril passat i l’entitat destaca que compleix tota la normativa exigida en les ràtios de solvència i liquiditat i pel que fa als límits de concentració. En l’esmentada junta es fa efectiu el relleu al capdavant de l’entitat, i Xavier Cornella va substituir Josep Peralba, qui portava més de 50 anys a Crèdit Andorrà. El grup ha tancat fa una setmana dues operacions en el mercat de les assegurances. El banc va adquirir el 25% d’Assegur Andorra alhora que ha passat a gestionar la primera corredoria privada d’Espanya després de culminar una fusió.

PREU FIXAT PER A LA COMPRA DE TÍTOLS

Crèdit Andorrà tenia un milió d’accions, però han quedat reduïdes a 906.000 després d’amortitzar part de les de tipus E dels empleats. Encara resta un romanent d’uns 13.000 títols de treballadors que el banc està obligat a recomprar. Per aquest motiu, l’entitat ha hagut de fixar un preu d’acció, establert en 700 euros, per a fer efectiva l’adquisició d’aquests títols. Cal recordar que el preu va ser aprovat en una junta d’accionistes de l’entitat. Aquesta xifra, però, no té res a veure amb el preu real de l’acció, que és subjectiu i equivalent al que pagui un potencial comprador.

tracking