Política

França diu no a elaborar els informes de l'heliport a les Tresoles

El Govern diu ara que l’agència d’Aviació Civil del país veí no té competències per validar la ubicació de la infraestructura

França diu no a elaborar els informes de l'heliport a les TresolesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’agència d’Aviació Civil francesa no emetrà finalment els esperats documents que han de determinar si les Tresoles és territori apte per construir-hi l’heliport. El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va explicar ahir al Consell General que el 25 d’abril van rebre una carta de la ministra de Transports francesa, Élisabeth Borne, en què els comunicava que l’organisme gal “no té previst fer aquests informes de validació”. El Govern va enviar fa dos mesos la paperassa a França i el mateix Torres va afirmar que n’esperaven resposta per començar a fer l’heliport al maig, després que els realitzats fins ara hagin sigut positius. Ara, però, haurà de recórrer a una empresa privada gal·la per obtenir el llum verd.

Aquest imprevist va desconcertar part de la minoria en la sessió de preguntes a l’executiu. La consellera del PS, Rosa Gili, que va fer les dues qüestions relacionades amb l’heliport, va assegurar que l’havia “sorprès”. “Sembla que no tindrem més informes dels tècnics francesos. Per què s’ha tardat tant?”, va preguntar Gili, que va carregar contra l’executiu per la incertesa generada i va insinuar que els anuncis per elaborar informes siguin més aviat una mesura “per anar guanyant temps i fer callar la gent que està preocupada”.

Aquest, però, no és el primer cop que l’executiu al·ludeix als informes francesos per validar la ubicació de l’heliport. L’agost del 2016, l’aleshores ministre de Transports i Administració Pública, Jordi Alcobé, ja va anunciar que el treball de tempteig procedents del país veí seria l’últim escull per avalar que els terrenys situats a Encamp serien els propicis per aixecar-hi la infraestructura.

Jordi Torres, que avui té previst reunir-se amb la plataforma contrària a la ubicació de l’heliport a les Tresoles, va afirmar que l’anunci de l’Aviació francesa pot fer allargar els terminis per adjudicar les obres, que les previsions més optimistes apuntaven a l’estiu. “Hem reculat en el temps per poder agafar l’equip extern”, va dir el ministre, que assegura que l’empresa privada francesa farà els seus informes i que, en cas que siguin favorables, la mateixa Aviació Civil gal·la visitaria la infraestructura per donar el vistiplau a l’obra i al seu funcionament.

El debat va pujar de to quan el PS va insinuar que el Govern ha escollit l’emplaçament de les Tresoles perquè compta amb la connivència de la cònsol major d’Escaldes, Trini Marín. Va ser Gili qui va etzibar que “a Escaldes és una altra cosa perquè tenim una mandatària molt propera al cap de Govern que de moment deixa fer”, per després recordar que les propostes anteriors, la del Patapou i la de la Comella, es van descartar per l’oposició del comú de la capital. Aquest comentari va portar el cap de Govern a intervenir. Martí va acusar Gili de “menysprear” Marín, i va defensar que la cònsol no es pronunciarà fins que no disposi de tots els informes.

EL GOVERN SIGNARÀ UN CONVENI PER HABILITAR PISOS SOCIALS

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va anunciar ahir que els pròxims dies el Govern signarà un conveni per fer pisos socials. En resposta a la pregunta del conseller d’SDP, Víctor Naudi, sobre les mesures que està duent a terme l’executiu per pal·liar l’escassedat d’apartament de lloguer, Espot va explicar que aquesta mesura serà “un esforç important de país” per tal de destinar habitatges “a una sèrie de persones en situació de precarietat”. Se’n beneficiaran persones tutelades o amb discapacitat. Amb tot, el titular d’Afers Socials no va precisar la fundació amb la qual se signarà el conveni. Espot també va avançar que hi ha hagut converses amb els comuns perquè els cedeixin habitatges i que també estan en contacte amb associacions sense ànim de lucre. D’altra banda, el ministre va informar que d’aquí a dues setmanes tindran acabat el projecte de llei Òmnibus, que preveu un paquet de mesures per facilitar l’accés als pisos de lloguer. Entre altres iniciatives, es preveu gravar els pisos habitables i que estiguin tancats sense justificació o rebaixes en l’IGI si es compren pisos per destinar-los a ús residencial. “El projecte de llei estarà enllestit i aprovat en un termini màxim de quinze dies”, va afirmar el ministre, que va assegurar que resoldre la falta d’oferta de lloguers “segueix sent una prioritat absoluta per al Govern”. En resposta a les crítiques de Naudi, que va alertar del pas del temps sense mesures concretes, Espot va afirmar que les accions que està estudiant el Govern són “complexes” i que implementar-les requereix “temps”.

A més, el ministre va retreure les crítiques no a Naudi, sinó a la resta de l’oposició, que el va acusar de “no ser imaginatiu”. “Ha pogut veure que n’he detallat unes quantes, [de mesures]”, va respondre Espot.

França diu no a elaborar els informes de l'heliport a les Tresoles

tracking