Relacions exteriors

Martí diu que es controlarà el diferencial amb França

La voluntat de frenar el contraban de tabac es veu en les patrulles comunes

Martí diu que es controlarà el diferencial amb França

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra no permetrà que el diferencial del preu del tabac es dispari respecte a França, segons va explicar Toni Martí en una entrevista amb mitjans de comunicació del país veí. La voluntat és “apujar el preu” del paquet de tabac cada cop que ho faci França per evitar que la diferència entre els dos països s’incrementi. Cal recordar que el pla francès antitabac ha de fer que el preu mínim d’un paquet a l’Estat veí sigui de vuit euros, mentre que a Andorra el preu estàndard dels paquets es troba prop dels tres euros.

Martí va recordar que el 25% dels ingressos de l’Estat provenen d’aquest sector i va comentar que si s’apliqués un fort augment dels preus els turistes deixarien de comprar i es crearia un problema important. Els mitjans francesos van destacar que es calcula que aproximadament el 20% del tabac que es ven en els mercats paral·lels de Tolosa i de Perpinyà prové d’Andorra.

Martí també va parlar de la impossibilitat per a Andorra d’acceptar la lliure circulació de persones dins de la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea. Segons Martí, “cal que la gent entengui que no té res a veure que els 80.000 habitants d’Andorra puguin moure’s i instal·lar-se lliurement en qualsevol país d’un continent amb 500 milions d’habitants que a l’inrevés, que hi hagi 500 milions de persones que puguin establir-se lliurement en un territori que només n’acull 80.000”. L’arribada massiva d’immigrants podria causar “una pèrdua important d’identitat”, ja que no es podria integrar els nouvinguts si, per exemple, passessin a ser de cop més que els ciutadans que ja hi viuen.

tracking