Medi ambient

Protecció Civil extrema la vigilància dels rius

El risc d’allau és manté en tres sobre cinc i les autoritats recomanen intensificar les precaucions a la muntanya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Protecció Civil augmentarà la vigilància dels rius del país pel perill de desbordament durant aquest cap de setmana per la previsió de fortes precipitacions entre avui i demà. Així ho va asse­nyalar ahir el director del cos, Francesc Areny, després de la trobada que va mantenir amb el servei de Meteorologia, Medi Ambient, el Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya (Cenma), bombers, banders i comuns per analitzar l’estat de la fosa de neu.

Areny va explicar que tot i que la situació a hores d’ara no és de risc de desbordament, Protecció Civil ja ha activat una fase de prealerta per avui i demà.

Control dels punts “crítics”

“Tenim punts des rius identificats com a més sensibles i amb l’ajuda dels comuns anirem fent el seguiment de cara als propers dies per veure com evoluciona en aquestes zones”, va destacar Areny. “Si plogués molt es veurien afectades”, va precisar. Segons el director del cos, aquests punts “crítics” estan situats a les parròquies altes, com ara Canillo, on aquesta setmana ja es va inundar el passeig que passa pel costat del riu, mentre que a les parròquies centrals no hi ha perill perquè “el Valira està molt més canalitzat”. El director tècnic del Cenma, Ramon Copons, va apuntar que actualment el nivell del riu a l’altura de la Borda Sabaté de Sant Julià de Lòria “és superior al màxim que vam tenir al llarg de tot el 2017”. Amb tot, Guillem Martín, del servei de Meteorologia, va remarcar que per sota dels 2.000 metres d’altitud ja no hi ha gruixos de neu importants.

Per tant, va afirmar, “la fosa ja s’ha produït”. Per això, el meteoròleg va assegurar que “amb aquestes acumulacions en principi no hi ha d’haver problemes importants” respecte als rius. Pel que fa al risc d’allau, Martín va manifestar que el perill es mantindrà en tres sobre cinc al llarg del cap de setmana i va recordar que és recomanable evitar circular pels vessants de les munta­nyes que tinguin esquerdes obertes i aturar-se al peu de canals i rierols.

Protecció Civil extrema la vigilància dels rius

tracking