El cap dels espies d'Hugo Chávez tenia comptes a Banca Privada

A través de Banco Madrid ha fet contractes que li haurien reportat 90 milions de dòlars

El cap dels espies d'Hugo Chávez tenia comptes a Banca Privada

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El cap dels espies d’Hugo Chávez, Carlos Luis Aguilera, tenia comptes a Banca Privada d’Andorra, des d’on va fer diferents operacions. El responsable del servei d’intel·ligència veneçolà va ocupar el càrrec entre el 1993 i el 2013 i totes les informacions al seu voltant mostren com s’ha convertit en milionari.

Aguilera havia estat investigat el 2015 per la justícia espanyola perquè presumptament hauria rebut suborns perquè quatre empreses espanyoles aconseguissin el 2008 l’adjudicació de la modernització de la línia 1 del metro de Caracas. El servei anti-blanqueig espanyol va descobrir a Banco Madrid contractes sospitosos d’empreses espanyoles amb l’excap d’intel·ligència d’Hugo Chávez. Aquesta comissió podria pujar fins a 90 milions de dòlars en comissions a canvi de la seva ajuda perquè els licitadors espanyols aconseguissin els treballs. El president veneçolà va acabar adjudicant el projecte a un consorci espanyol format per CAF, Constructora Hispánica, Cobra i Dimetronic per valor de 1.850 milions de dòlars. Les comissions pagades per l’obtenció de l’obra van ser un 5% del total.

En l’informe del Servei executiu de prevenció de blanqueig de capitals (Sepblac) remès a la Fiscalia s’hi recull que les quatre empreses espanyoles no només estaven unides en el consorci que va aconseguir la multimilionària rehabilitació del metro de la capital veneçolana. També treballaven amb el mateix assessor o comissionista per accedir al contracte. El comissionista era l’empresa veneçolana Tecnotren, que té com a important accionista, amb un 40% del capital, Carlos Luis Aguilera Borjas. A la filial de BPA a Espanya hi consta que tant Constructora Hispánica com Cobra i Dimetronic van signar per separat contractes amb l’empresa d’Aguilera en la qual li garantien un 5% de comissió del que aconseguissin en el contracte del metro de Caracas.

Una segona empresa

Les empreses espanyoles tenien també formada una unió temporal d’empreses (UTE) amb una altra empresa veneçolana, Serveis per a Metro (Semeca), també participada al 40% per Aguilera. Els contractes es van signar entre l’octubre del 2007 i el juny del 2008. El 3 d’octubre del 2008, el consorci espanyol va aconseguir el contracte del metro per davant de la proposta d’un grup francès.

tracking