Preocupació per l'augment de les sancions lligades a gossos perillosos

El cos de banders ho considera excessiu i treballen per sensibilitzar els propietaris

Preocupació per l'augment de les sancions lligades a gossos perillosos

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les sancions vinculades a gossos potencialment perillosos van augmentar durant el 2017. Així ho va afirmar el director del cos de banders, Miquel Rossell, que va expressar la seva preocupació pel pas de 25 atestats el 2016 a 60 l’any passat per aquest motiu. És a dir, un creixement del 140%. En la presentació del balanç d’actuacions de l’entitat, Rossell va explicar que l’any passat es va potenciar la presència, ja habitual, dels banders en llocs d’esbarjo, zones habitades i pròximes a centres escolars, per controlar els gossos de races perilloses.

Etiquetes:

Tot i això, a aquests 60 atestats, que van significar 109 sancions a causa que hi va haver persones reincidents amb més d’una multa, s’han d’afegir 50 intervencions més que no van comportar sanció. Aquestes, segons va afirmar el director dels banders, van estar motivades per “la petició de la Batllia, els comuns o altres organismes públics”.

“Xifres excessives”

Miquel Rossell va precisar que no es va registrar cap agressió d’aquest tipus d’animals envers persones, però va assenyalar que “aquestes xifres són excessives i s’han de reduir”. Per fer-ho possible, Rossell va apuntar que han de continuar treballant en la sensibilització dels propietaris i per deixar clar que les sancions tenen una repercussió efectiva.

D’altra banda, la presentació del balanç dels banders va servir també per posar en relleu que el nombre de controls en la caça es va mantenir en 630, tot i que el nombre d’atestats va passar de 13 el 2016 a 25 el 2017. Amb tot, el director del cos de banders va assegurar que actualment hi ha una major conscienciació dels caçadors, ja que més de la meitat de les sancions van ser administratives per retornar l’anella fora de període. En aquest sentit, Rossell va afirmar que, malgrat que la presència dels banders sobre el terreny es va mantenir, es van reduir notablement els controls de pesca, que van passar dels 1026 als 863 el 2017. I és que, segons va afirmar Rossell, des del cos es va observar un major respecte a la normativa per part dels pescadors.

Pel que fa a la resta d’activitats que es van realitzar des del cos de banders, destaquen les 152 intervencions relacionades amb el porc senglar. “Ha augmentat considerablement el nombre d’aquests animals i amb l’hivern que hem tingut els porcs senglars s’han desplaçat a cotes més baixes” per poder alimentar-se. Rossell va emfatitzar que l’administració organitza batudes i operacions puntuals de nit per poder caçar els senglars que s’aproximen massa a les zones habitades. De fet, el director dels banders va explicar que enguany s’ha allargat la temporada de caça d’aquest animal degut a l’increment de porcs senglars que s’ha registrat darrerament.

Adaptació tecnològica

Quant als objectius que l’entitat s’ha marcat per al 2018, Rossell va posar en relleu la implantació d’eines tecnològiques, com ara aplicacions de mòbil, en tots els serveis i controls. Així mateix, va destacar la intenció de potenciar l’ús del transport sostenible a través de bicicletes elèctriques en els serveis dels banders i la formació continuada “en sondatges de neu i lectures nivològiques” de la plantilla. “Hem d’estar sempre al dia en totes aquestes novetats”, va manifestar Rossell, al mateix temps va apuntar que els banders també volen potenciar la sensibilització dels escolars amb xerrades als centres.

tracking