Afectacions a les vies d'accés al país per les protestes a Catalunya

La C-14 va estar tallada durant quatre hores a Ponts i es va blocar la frontera a Puigcerdà

Afectacions a les vies d'accés al país per les protestes a CatalunyaÒSCAR MIRÓN / segre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La detenció a Alemanya de Carles Puigdemont només dos dies després que el jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena enviés a la presó cinc polítics independentistes va generar ahir una onada de protestes per tot el territori català. A banda de les manifestacions i concentracions davant de les capitals i principals ciutats de Catalunya, les mobilitzacions es van estendre a la xarxa viària i els manifestants van tallar diverses carreteres i autopistes. Talls convocats pels Comitès de Defensa de la República (CDR) que també van afectar les vies properes a Andorra.

Etiquetes:

La de més incidència va ser la marxa que va mantenir tallada en els dos sentits la car­retera C-14 a Ponts tota la tarda, des de quarts de sis fins a un quart de deu del vespre. Aquest fet va provocar retencions que es van fer notar al llarg de tota la via, des de Ribera d’Urgellet i fins a Ponts mateix. A aquesta població l’embús va superar els sis quilòmetres i va arribar a Oliola i també va afectar la C-1412 antiga. Tot i que a primera hora de la tarda, poca estona després de conèixer-se la detenció de Puigdemont, va córrer per les xarxes socials la convocatòria d’un tall a la carretera N-145 d’accés al Principat com el que es va fer divendres a la nit de manera puntual, el CDR de l’Alt Urgell va desmentir la notícia i va informar de la celebració d’una marxa lenta a l’N-260 i a la C-14 en direcció a Oliana en rebuig a l’actuació de l’Estat espanyol.

La congestió es va fer notar ja a la Seu d’Urgell en sentit sud, on els vehicles circulaven amb lentitud seguint la crida. A banda d’aquesta mobilització, també es va tallar la frontera a Puigcerdà. En concret, els manifestants van bloquejar l’accés a la carretera de Llívia N-152 i Bourg-Madame N-152.

Afectacions al servei d’autocar

Totes aquestes interrupcions viàries van incidir també en el transport col·lectiu. Els autocars de la ruta Andorra-Barcelona i viceversa es van veure afectats pels talls i van patir cancel·lacions, variacions de ruta i retards que en alguns casos van durar hores. Des de la companyia Direct Bus van informar que van anul·lar alguns serveis, com el que havia de sortir a les 20.15 h d’Andorra, mentre que l’autocar que va sortir a les 16.40 h va romandre aturat a Ponts durant dues hores. El mateix va succeir en els serveis de tarda de Montmantell d’Andorra a Lleida, que van quedar interromputs a Ponts.

PINTADES A LA CASA DE LA CERDANYA DEL JUTGE LLARENA

L’organització juvenil de l’es-quer­ra independentista, Arran, va difondre ahir l’acció de protesta que va realitzar al carrer on hi ha la casa de la Cerdanya del jutge Pablo Llarena, que instrueix la causa general contra l’independentisme i que dijous va enviar a la presó cinc representants polítics catalans. Arran va fer públiques unes fotografies amb unes pintades fetes a la calçada del carrer del poble de Das on hi ha la residència del jutge espanyol amb els missatges “Llarena, feixista, ni a Das ni enlloc”, “Els Països Catalans seran el vostre infern” i “Llibertat presos polítics”. Aquest fet va comportar ahir una reunió d’urgència del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) espanyol on es va acordar demanar a la Fiscalia General de l’Estat que investigui les pintades i instar el ministeri de l’Interior a adoptar “les mesures necessàries per a la protecció del magistrat agredit i de la seva família, així com als altres jutges i magistrats a Catalunya”.

Afectacions a les vies d'accés al país per les protestes a Catalunya

Afectacions a les vies d'accés al país per les protestes a Catalunya

tracking