justícia

El Superior fixa l'extradició del finlandès i l'afer arribarà al TC

La defensa del periodista i polític ultranacionalista anuncia un recurs al Constitucional

El Superior fixa l'extradició del finlandès i l'afer arribarà al TC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior de Justícia ha decidit concedir l’extradició del periodista i polític ultranacionalista finlandès Ilja Janitskin, reclamat per la justícia del seu país d’origen per presumptes delictes de discriminació i incitació a l’odi, calúmnies, amenaces i violació de secrets en l’àmbit laboral i contra la propietat intel·lectual. D’aquesta manera, els magistrats esmenen el Tribunal de Corts, que el desembre passat va considerar que no se l’havia d’extradir. L’advocat de Janitskin, Alfons Clavera, va anunciar ahir, minuts després que li fos comunicada la sentència, que el seu client presentarà un incident de nul·litat d’actuacions al Superior i si és denegat un recurs d’empara al Constitucional (TC). En el cas que el TC tampoc donés la raó a Janitskin, una vegada esgotada l’opció del recurs de súplica al mateix tribunal aniran al Tribunal d’Estrasburg.

Segons la sentència del Superior, Corts va fer una interpretació “excessivament restrictiva” de la Llei d’extradició en no autoritzar l’entrega de Janitskin a la justícia finlandesa per motius formals. I ho va fer perquè el dossier amb el qual demanaven l’entrega no contenia o no estaven traduïts al català, francès o castellà els documents que justifiquen els fets que s’imputen a la persona de la qual es vol l’extradició ni els que proven que els delictes pels quals se’l vol jutjar al seu país estan tipificats al Codi Penal andorrà.

Les autoritats finlandeses, amb la causa ja en fase de judici, van completar aquest dossier, fet que va portar la fiscalia a presentar un recurs contra la decisió de Corts.

La defensa del finlandès, però, considera que els magistrats del Tribunal de Corts van fer una interpretació “literal” de la Llei d’extradició i que la sentència del Superior fa una interpretació “excessivament extensiva” de la legislació. És per això que presentaran un incident de nul·litat d’actuacions al Superior que un cop sigui refusat –amb tota probabilitat això és el que succeirà– acabarà amb un recurs d’empara al TC. Clavera considera que s’ha vulnerat el dret fonamental del seu client a un procés degut en haver-hi una vulneració del principi de legalitat processal. Per l’advocat de Janitskin, la interpretació que fa el Tribunal Superior “és contrària a llei”.

Demanda d’asil polític

Dictada la sentència, no és clar si el periodista i polític ultranacionalista finlandès serà extradit de manera immediata o no. De moment segueix en arrest domiciliari monitorat i en paral·lel hi ha oberta una demanda d’asil polític a la qual el Govern hauria de respondre en un termini de trenta dies. Segons Clavera, d’atorgar l’asil –justifica la demanda en el fet que Janitskin està amenaçat de mort pels islamistes i per la ultradreta i la ultraesquerra del seu país– no se’l podria extradir a Finlàndia. També creu que el Govern no farà aquest pas fins que s’esgotin les vies de recurs. El que s’ha de veure és què farà el Tribunal de Drets Humans si la causa va a Estrasburg. És improbable que demani la paralització cautelar de l’extradició.

tracking