25 anys de la constitució

L'oposició carrega contra el discurs de Mateu

Pere López lamenta que “no sigui el síndic de tots” i Víctor Naudi titlla el parlament d’“agre”

L'oposició carrega contra el discurs de MateuFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

L’oposició va carregar amb duresa contra el discurs de Mateu i, especialment, contra la frase que “es viu un clima irrespirable”, referida al marcatge que exerceixen els partits polítics. En aquest sentit, el president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, va explicar que “potser es deu referir a experiències personals però en cap cas es pot parlar en aquests termes”. Gallardo va reconèixer que és “una legislatura dura per al Govern que ja va començar amb l’esclat del cas BPA, dit això, quan la majoria ens ha vingut a buscar per tractar qualsevol tema sempre hem estat allà, per donar la nostra opinió i fer les nostres preguntes”, va dir. El conseller general del PS Pere López va negar “aquesta perspectiva seva”, però va afegir: “Lamentem que el síndic general no vulgui ser-ho de tots i s’hagi centrat a ser el síndic personal de DA.” López hi va afegir que “avui més clar que mai s’ha vist com ell no s’identifica amb la figura que representa”, i va recordar que “quan vam governar nosaltres teníem una oposició molt més dura que la d’avui”. El conseller general va acabar la seva valoració “lamentant, de nou, que en un dia com el d’avui, on celebrem aquesta fita tan important, el síndic hagi decidit fer política. Si és cert que és el seu dar­rer discurs deixarà un molt mal record”, li va etzibar.

El president del grup parlamentari mixt, Josep Pintat, també va fer referència al cas BPA. “Potser sí que està sent una legislatura complicada però és perquè l’afer de BPA pot haver generat més tensió i crispació del normal”. Víctor Naudi, conseller d’SDP, tampoc compartia el discurs de Mateu. Per ell, “he trobat un discurs en sentit agre” i “crec que el síndic havia de llançar un missatge d’optimisme i de cohesió”. Naudi va declarar que la cortesia “ha de ser respectada” i, per tant, s’ha de permetre un debat ampli. El parlamentari d’SDP va destacar amb referència al clima que el discurs va traspuar “certa enyorança o denota un fracàs de la política de DA”. Finalment, la consellera independent del grup mixt, Sílvia Bonet, va expressar que durant aquesta legislatura ha vist “la pèrdua d’aquesta cortesia parlamentària i probablement una política que va més encarada a l’atac”, encara que Bonet va sub­ratllar que aquests fets són “picabaralles internes que només perjudiquen els ciutadans”, i va afegir que “ens hem de centrar en el debat d’idees, debat d’idees i polític”. Finalment, el president del grup parlamentari de DA, Ladislau Baró, va defensar el discurs de Mateu tot recordant que “potser sí que abans la política es movia en pautes d’amistat i cultivant relacions personals, i avui la dialèctica de la majoria contra l’oposició està més present”, va indicar.

Paral·lelismes

L’altra gran discrepància amb el discurs del síndic va ser el “paral·lelisme” que viu el país avui en dia per l’acord d’associació amb la Unió Europea, amb els moments previs a la creació de la Constitució. Per Gallardo, “el moment sí que és comparable però no la forma com s’estan dirigint els dos processos. Avui la majoria treballa en solitari, amb opacitat, i no ens explica a nosaltres ni tampoc a la ciutadania les conseqüències dolentes que tindria aquest acord”. Pel president dels liberals, quan es va fer la Constitució “es va fer un debat obert a tothom i es van contraposar els pros i les contres abans de decidir”, va manifestar. Per la seva banda, al líder socialdemòcrata no li va agradar gens el paral·lelisme entre les dues realitats, ja que “l’acord d’associació afecta, i molt, el sector econòmic, però no el de l’educació, la cultura, el medi ambient o els serveis”. “Tot això és el que implica la Constitució i no només l’accés al mercat interior”, va apuntar López.

Víctor Naudi també va marcar distàncies amb el síndic en aquest punt en afirmar que “quan es va fer la Constitució les forces parlamentàries van buscar el diàleg, en canvi l’estancament al qual assistim avui denota que ha faltat buscar un consens més ampli”. Finalment, Baró va destacar la necessitat d’ampliar el consens. “Potser sí que hauríem de fer un esforç per reproduir el clima que hi havia durant el tram final del procés constituent”, va desitjar.

REPORTATGE

Consellers per un dia

El nou hemicicle del Consell General no va parar de rebre visitants, de totes les edats, al llarg de la jornada d’ahir. Amb motiu del 25è aniversari de la Carta Magna, tant Casa de la Vall com el Consell General van obrir les seves entranyes al públic. La bandera tricolor a la façana del Consell ja feia intuir que la jornada es viuria amb un sentiment especial. Assegut a la sala de premsa de l’hemicicle, mirant com els nens es posaven bé davant les càmeres dels familiars, hi havia en Ciro, resident d’origen italià que va explicar que tot i que fa temps que viu al Principat encara no havia visitat res: “Fa dos anys que visc a Andorra però és el primer any que hi soc el dia de la Constitució.” En Ciro hi va afegir que un cop va saber que tindria festa “vaig preguntar què hi havia avui per passar el dia i em van dir que podia visitar el Consell General i Casa de la Vall”. Apassionat per l’arquitectura, l’italià va dir que li agrada “com s’ha estructurat la construcció del Consell perquè es relaciona amb Casa de la Vall i és curiós perquè una construcció és totalment nova i l’altra totalment antiga”.

A pocs metres de l’entrada de l’hemicicle hi havia la Marisol, acompanyada del seu marit i una amiga. Aquesta andorrana tenia una confessió: “Volíem veure Casa de la Vall perquè mai hem tingut l’ocasió de venir, tot i que som d’aquí!” L’andorrana va manifestar que el Consell General li va semblar “ben modern”. “És el que hi ha d’haver perquè som un país modern!”, va exclamar la ciutadana. A la porta de l’hemicicle, a punt d’entrar a donar una ullada, hi havia en Luis Miguel i la Maria Rosa, un matrimoni de Barcelona que va aprofitar uns dies de festa per fer una escapada a la muntanya. “Ahir vam anar a l’oficina de turisme i ens van dir que avui era el dia de la Constitució!”, va dir la Rosa Maria. Acompanyat de les famílies que es feien fotos imitant els consellers, el marit de la Rosa Maria poc abans d’anar a fer-se una foto hi va afegir: “Estem molt contents per aquesta casualitat, no teníem ni idea que la Constitució andorrana té 25 anys.” Finalment, pujant les escales per marxar hi havia la Sandra, una dona acompanyada de la seva filla petita. “Hem vingut perquè els nens puguin posar-se el barret de consellers per un dia”, va manifestar somrient.

tracking