unió europea

L'EFTA afirma que l'acord es podrà signar a inicis del 2019

El president del grup diu que és “optimista” perquè el país “va pel bon camí”

L'EFTA afirma que l'acord es podrà signar a inicis del 2019SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Grup de l’Associació Europea de Lliure Comerç (EFTA), que agrupa els representants dels estats membres de la UE que fan el seguiment de l’acord d’associació, considera que l’any que ve Andorra estarà en disposició de culminar l’acostament a Europa. L’actual president de torn de l’EFTA, Boyan Natan, va afirmar ahir que els delegats són “realment optimistes” i esperen que “al final d’aquesta legislatura [europea], és a dir a principis de l’any que ve com a molt tard, veiem els resultats finals d’aquest acord”. En declaracions als periodistes, el delegat de Bulgària va assegurar que Andorra “va pel bon camí” i va destacar que després de visitar i conèixer el Principat “som encara més optimistes” que “més aviat que tard formareu part del mercat interior europeu”.

Natan va assenyalar que l’acord “és extremadament positiu” tant per al país com per a la UE i va remarcar que les negociacions es desenvolupen en un pla d’igualtat. “Els drets i obligacions de tothom són plenament respectats”, va dir, i en aquest sentit va assegurar que “ens guia el principi que els trets específics de cada estat membre s’han de prendre en consideració”. D’aquesta manera, i preguntat directament per si la UE respectarà les necessitats específiques del país, especialment pel que fa al sector tabaquer, Natan va explicar que “prestem molta atenció als trets característics del vostre país i economia” i va fer palesa la necessitat de diversificar l’economia de l’estat. En aquest context, va voler allunyar els possibles temors recalcant que la integració europea no suposa “cap perill” per a Andorra perquè el país “es beneficiarà plenament” del fet de formar part del mercat interior. Justament, el cap de Govern, Toni Martí, va fer esment a aquesta qüestió en el discurs de benvinguda als 27 membres del grup afirmant que el sector primari industrial andorrà “representa encara els nostres principals ingressos” però va subratllar la voluntat de “mantenir aquests sectors però anar reduint-ne la dependència”. Per això va defensar “l’important procés d’obertura de l’economia” i la feina de transparència i homologació fiscal desenvolupada en els darrers anys “per poder participar en les mateixes condicions” que la resta d’estats de l’entorn. Tant Martí com la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, van destacar la importància de la visita per donar a conèixer les particularitats d’Andorra als estats europeus.

Ubach va afirmar que “gairebé tots els estats” de la UE donen suport al procés de negociació d’Andorra i per tant “és de l’interès de la UE que puguem tirar endavant l’acord d’associació”. En aquest context, va apuntar que tot i que amb qui es negocia és amb la Comissió Europea “els estats membres li donen la seva opinió”. Repecte al tabac, va reiterar que “desitgem que la fiscalitat no formi part de l’acord” i va avançar que aquest mes es reprendran les negociacions.

ELS 27 DELEGATS EUROPEUS VISITEN L'ESCOLA ANDORRANA D'ORDINO

Els 27 membres de l’EFTA van visitar ahir l’escola andorrana d’Ordino per conèixer el sistema educatiu autòcton. També van tenir l’oportunitat d’aprofundir en les relacions que Andorra manté a dia d’avui amb la UE i se’ls va fer una aproximació al sistema social i sanitari andorrà així com a la política econòmica i d’obertura que segueix el país.

tracking