institucions

Un acte amb els exsíndics obre avui el 25è aniversari de la Constitució

La commemoració tindrà lloc durant el març i a partir de l’abril es farà un cicle de conferències

Un acte amb els exsíndics obre avui el 25è aniversari de la Constitució

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les vuit persones que han exercit el càrrec de síndic general, abans, durant i després d’aprovar-se la Constitució l’any 1993 participaran aquesta tarda a partir de les set en una taula rodona que moderarà la periodista Gemma Rial, segons va anunciar ahir l’actual titular del càrrec, Vicenç Mateu, que no hi participarà. L’objectiu d’aquesta trobada, que servirà per donar el tret de sortida als diversos actes per celebrar l’aprovació de la Carta Magna, serà fer un balanç dels 25 anys des que va entrar en vigència. “Ens volem centrar en el transcurs d’aquests anys i aprendre de l’experiència d’aquells que van ocupar el càr­rec abans que existís la Constitució”, va explicar Mateu. D’aquesta manera, les persones que hi participaran són Estanislau Sangrà, Francesc Cerqueda, Josep Maria Beal, Albert Gelabert, Jordi Far­ràs, Josep Dallerès, Francesc Areny i Joan Gabriel.

El següent acte serà el 8 de març, coincidint amb el Dia de la dona treballadora. L’historiador Albert Pujal oferirà una conferència sobre el paper de la dona a Andorra al segle XV que es farà a les sis de la tarda al vestíbul del Consell General.

El 13 de març hi haurà la tradicional jornada de portes obertes al Consell General i a Casa de la Vall, entre les tres de la tarda i les vuit del vespre. A les sis de la tarda hi haurà un espectacle de titelles adreçat als infants per donar a conèixer què és una Constitució i la jornada finalitzarà amb concert de l’ONCA, des de les nou de la nit a l’Auditori Nacional, a Ordino, on estrenarà repertori amb L’andorrà, de Salvador Brotons, que inclou la Marxa del Consell, i amb l’Heroica, de Beethoven.

El dia de la Constitució, a partir de les dotze del migdia, l’Andorra Big Band oferirà un concert amb veus de dona i estrenarà un tema per a l’ocasió. Una hora més tard es farà la tradicional ballada de sardanes, “encara que ho fem des de 2012”, va ironitzar la subsíndica, Mònica Bonell, i a un quart de cinc començarà la sessió del Consell General amb recepció i discurs del síndic. Finalment, a les nou de la nit es farà un castell de focs a la capital.

A partir de l’abril començarà un cicle de conferències, una al mes, amb persones que parlin sobre la democràcia. La primera la farà Antoni Puigverd i també n’hi haurà una de l’escriptor Javier Cercas. Passada la Diada de Meritxell s’inaugurarà una exposició sobre els 25 anys de la Carta Magna a través dels ulls dels ninotaires dels diaris i també es faran actes per celebrar els 600 anys del Consell de la Terra.

tracking