reportatge

Posar-se a la pell dels fills

Una ‘coach’ va resoldre dubtes a pares i mares d’adolescents sobre com afrontar una etapa que és molt complicada per als joves. Cristina Segura va donar consells sobre com acostar-se a nois i noies i comunicar-s’hi a partir de l’autoconeixement i les emocions.

Posar-se a la pell dels fillsXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Connectar amb els fills adolescents pot semblar difícil però la coach emocional Cristina Segura assegura que es pot aconseguir. Com? “Posant-nos a la pell dels fills” i donant-los “missatges molt clars”, marcant uns límits però no renunciant “a un punt de flexibilitat”. En definitiva, “sent assertius”, ni massa autoritaris ni massa permissius. Així ho va explicar Segura ahir en el taller per a mares i pares que es va fer al Punt d’Informació Juvenil (PIJ) d’Encamp. Una dotzena de progenitors amb fills a partir dels 12 anys hi van assistir i les preguntes que van poder-li fer no van ser sempre fàcils. “Què faig si m’insulta?”, va qüestionar una mare preocupada. Per Cristina Segura, el millor és obviar aquest insult. “Ser més agressiu és una manera d’expressar-se, un tipus d’expressió que no ens agrada”, va manifestar Segura, que va posar sobre la taula que “quan hi ha una crida d’atenció constant” qui està patint més és el jove. “Pot ser que li costi veure’s o que no accepti el que veu”, va plantejar.

Una altra mare va qüestionar fins i tot si allò tan vell “d’una bufetada a temps” és un recurs. Un punt en què un altre dels pares va intervenir: “Això empitjora la situació”. “Per mi no és bona”, va opinar Segura, deixant marge als pares per expressar el seu punt de vista.

Frustracions diàries, amb l’escola i el propi creixement, fills i filles que estan descobrint la pròpia identitat i no sempre el millor treball d’equip amb l’altre progenitor. En cas de pares separats, la coach va exposar que “el que faci l’altra part no ens ha d’afectar, cadascú ha de respectar les opcions de l’altre”. Segura va posar l’exemple d’una mare que patia perquè la seva exparella, en tenir una altra religió que no era la catòlica, no celebrava el Nadal. “S’angoixava ella i angoixava el fill”, va comentar. La solució? “Normalitzar les situacions davant dels nois i noies”, va dir Segura. L’opció de l’altre no es pot canviar i no ha de servir per preocupar la canalla. Una altra recomanació que va donar Segura va ser reconèixer els petits mèrits dels fills. “Si d’un 4,5 ha passat a treure un 5, celebrem-ho, no podem exigir sempre”, va aconsellar. La coach va fer que els pares visualitzessin com els veuen els fills i va anunciar que es faran més tallers, fins i tot amb els joves, per treballar l’entesa. “A mi m’ha encantat, perquè no hi ha cap manual per tenir fills, avui m’he posat en la seva situació”, va afirmar en acabar Xavier Hernández, un dels participants.

tracking