Vaga indefinida

L'oposició insta Govern a aturar la reforma

PS i SDP entenen les protestes, mentre que Ld’A i UL alerten dels efectes que podrien tenir

L'oposició insta Govern a aturar la reformaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els partits de l’oposició demanen l’aturada de la reforma de la Funció Pública un cop constatat el rebuig que genera al si de tots els sindicats de l’administració, que han decidit convocar una vaga general indefinida. UL i els independents de la Massana, Liberals d’Andorra, el PS, SDP i la consellera independent Sílvia Bonet són partidaris de posar el fre en la tramitació de la llei i revisar el procés atès l’oposició unànime que ha suscitat en els sectors afectats.

El conseller general d’UL Josep Majoral va explicar que ja han formalitzat una proposta als sindicats per crear una taula tripartita formada pels grups parlamentaris, el Govern i els representants dels treballadors de l’administració per “treballar aquesta llei fil per randa i fer no una llei, sinó la llei; que sigui sostenible econòmicament i perdurable en el temps”. “No pot ser que aquesta llei sigui moneda de canvi a cada legislatura; s’ha de fer una llei amb la qual tothom estigui d’acord”, va argumentar.

El portaveu del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, va criticar que la llei “no s’ha fet des del consens” i per tant va dir que aposta per “establir nous ponts de diàleg”. En aquest sentit, va demanar al Govern que el projecte no entri a tràmit parlamentari i als sindicats que no presentin la demanda contra Govern. El parlamentari va anunciar que han demanat la celebració d’un debat monogràfic al parlament sobre la Funció Pública i que les conclusions es portin a la taula conjunta entre sindicats i l’executiu per tal d’aconseguir “un model consensuat, sostenible i modern”. El conseller va lamentar que “el Govern ha volgut tirar endavant la reforma, però no hi ha hagut voluntat de diàleg”.

Suport del PS i sdp a la vaga

Només el PS i SDP van donar suport a la convocatòria de vaga. La consellera del PS Rosa Gili va dir que “evidentment s’ha de canviar la Llei de la Funció Pública” i per tant va anunciar que “entenem totalment el descontentament del funcionariat” i “donem ple suport que puguin defensar els seus drets”. “És molt preocupant el que està fent DA”, i no només amb la Funció Pública, va dir, sinó també amb el codi de relacions laborals. “Queda claríssim que per a DA la part assalariada no interessa, no li donem drets i jo crec que francament tothom hauria de tenir clar que va en contra de la societat”, va sentenciar. Gili va acusar els demòcrates d’haver-se “carregat l’administració general i el món de l’educació” i va defensar més “protecció” cap a la figura del funcionari perquè no estiguin condicionats pels canvis d’executiu.

De la seva banda, SDP va lamentar que “la intransigència i l’autoritarisme del govern de DA hagin portat a una situació de tensió que ha obligat els treballadors del sector públic a acordar el plantejament d’una vaga”. En aquest sentit, va denunciar que DA “s’ha esmerçat a aplicar unilateralment una severa i innecessària retallada de les condicions laborals i salarials” i que “s’ha criminalitzat els treballadors de l’administració pública”. Així mateix, alerta que “Toni Martí deixarà una administració pública molt pitjor del que la va trobar, despullada de drets fonamentals dels treballadors”.

Majoral va afirmar que “una vaga no aporta res ni als funcionaris ni a la ciutadania”. “Ens ho mirem amb molt respecte perquè és un dret que tenen, però no crec que sigui la solució”, va remarcar. Gallardo va afirmar que “estem preocupats que es pugui acabar produint aquesta solució insòlita” que pot tenir “repercussions molt greus”, i va dir que fins i tot s’han posat en contacte amb el cap de Govern per traslladar-li la seva inquietud. “Esperem trobar la manera que el país no es vegi abocat a una situació que pot portar a un bloqueig important”, va reblar. A més, va advertir que de celebrar-se, la vaga “hauria de tenir conseqüències polítiques”. Per a la consellera liberal Judith Pallarés, “haurà estat un fracàs polític” i la ministra Descar­rega haurà quedat “totalment desacreditada”.

Per altra banda, la consellera independent Sílvia Bonet va assenyalar que “és una pena que s’hagi arribat a aquesta situació” i va instar a “esgotar totes les vies de diàleg”. En aquest context, va proposar que “abans d’arribar a una vaga indefinida que podria generar un problema important” s’instauri una mediació entre les parts per tal de “trobar una solució al conflicte”. Bonet va constatar que hi ha “un rebuig molt important”, i per això va proposar buscar un actor neutral en el termini d’un o dos mesos. Finalment, el portaveu de Podem, Joan Seguí va mostrar ahir el “ple suport als moviments sindicals i socials en la lluita per assolir nivells internacionals de dignitat laboral”, i va fer una crida als treballadors del sector privat a participar en les mobilitzacions en la mesura del possible. La formació va deplorar que “són molts els drets fonamentals trepitjats sistemàticament en l’espai laboral”.

EL SAT CRITICA QUE LA VAGA NOMÉS DEFENSI "LA PARCEL·LA DELS FUNCIONARIS"

No tots els sindicats veuen bé la vaga que convocaran els representants dels treballadors de l’administració. El secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), Guillem Fornieles, va afirmar que “una vaga ha de ser amb la clara intenció de defensar no només la parcel·la dels funcionaris sinó un canvi de model social”. En aquest sentit, va dir que hi ha el perill que sigui una mobilització “corporativista” que “podria posar els ciutadans en contra”. “Una vaga ha de fer el mínim mal possible a la ciutadania i el màxim als que ens ha portat a aquesta situació, que és DA”, va resumir. “Per defensar un canvi de model sí que hi ha d’haver una vaga, però no per defensar uns interessos sectorials molts determinats”, va dir.

De la seva banda, el president de la PIME, Marc Aleix, va demanar als representants dels sindicats “si coneixen la realitat” del sector privat. “El sector públic és un sector privilegiat respecte al privat”, va criticar, alhora que va acusar els representants dels sindicats de l’administració de “somiatruites”. D’aquesta manera, va assenyalar que “la vaga és una bona cosa perquè potser ens haurem d’asseure amb els polítics i veure què passa”.

tracking