L'expedient de l'INAF contra BPA segueix inacabat tres anys després

L’ens no ha fet el plec de càrrecs que finalment hauria d’iniciar el procés per multar o no el banc i els seus responsables pels suposats actes delictius

L'expedient de l'INAF contra BPA segueix inacabat tres anys després

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Diferents advocats que estan al voltant del cas BPA no entenen per què l’Institut Nacional Andor­­rà de Finances (INAF) ha estat incapaç en tres anys de concloure l’expedient sancionador contra Banca Privada d’Andorra. El 10 de març del 2015 l’INAF va enviar una carta a Higini Cierco en la qual se li comunicava que se li obria un expedient a BPA “com a presumpta autora i responsable d’una infracció molt greu i contra els subjectes responsables de la possible infracció comesa per la referida societat”. La carta estava signada per la directora general de l’INAF Maria Cosan, que anunciava que “vist els fets que han propiciat l’obertura d’aquest procediment sancionador, des d’aquest Institut es procedeix a iniciar la seva instrucció per tal d’aclarir els fets i determinar si s’ha comès alguna infracció del marc legal vigent”.

Etiquetes:

Quan falten menys de dos mesos perquè es compleixin els tres anys des que es va enviar la carta i es va iniciar la instrucció de l’expedient, no s’ha produït cap novetat. En tres anys l’INAF no només ha estat incapaç, segons recorden els lletrats, de culminar tot el procediment i emetre una resolució, sinó que ni tan sols ha tancat el primer pas. L’expedient sancionador ha de tenir un primer esglaó que consta de la investigació del cas i la creació d’un plec de càrrecs contra l’entitat sota sospita. L’Institut no ha completat ni aquest pas. Perquè un cop fet el plec de càrrecs s’haurien de recollir les al·legacions de les parts i finalment assolir el veredicte final amb una possible multa envers l’entitat així com contra els individus responsables.

Comparació amb la instrucció

El malestar en alguns lletrats ha augmentat després que la batlle Canòlich Mingorance hagi estat capaç de tancar en poc més de dos anys (després hi ha hagut diferents terminis afegits) el sumari de centenars de milers de folis i el judici s’ha pogut iniciar dos anys i nou mesos després que l’INAF enviés la carta a Higini Cierco. En aquest mateix termini, l’Institut no ha assolit establir quins són els càrrecs per la infracció administrativa ni tampoc ha comunicat –o com a mínim no s’ha fet públic– que es desestimava l’expedient. L’expedient, segons les fonts consultades, fa la sensació que ha caigut en l’oblit i ni tan sols es té clar quines han estat les proves realitzades, els testimonis citats o la documentació trobada per desenvolupar l’expedient administratiu contra l’entitat.

Aquest descuit durant tant temps resulta, segons les mateixes fonts, un problema en tant que l’administració no ha fet públic el relat oficial dels fets segons el regulador financer andorrà. L’Estat, a través del seu organisme de control del sistema financer, havia d’establir quins eren els fets que van succeir i que van motivar la intervenció de l’entitat. Els lletrats consideren que l’inici de la celebració del judici hauria d’accelerar o precipitar la conclusió de la primera part de l’informe. Només així es podria instar que els suposats infractors fessin les al·legacions corresponents i es procedís a l’acte administratiu de determinar o no responsabilitats i sancions. Un cop acabat l’expedient, l’Estat disposaria d’una versió oficial del que va passar. L’INAF havia “d’esclarir els fets i determinar” si hi havia infraccions, però mai es va arribar ni al plec de càrrecs.

Perill per a tot el sistema

La carta de Cosan a Cierco del 10 de març del 2015, el mateix dia que el tresor dels Estats Units acusava públicament BPA de ser un banc estructurat per blanquejar de forma sistemàtica, informa de les conseqüències devastadores per a tot el sistema financer que pot tenir la situació en què ha quedat BPA. La carta indica que l’atac dels Estats Units a BPA, deixant-la fora dels circuits financers, “podria comprometre seriosament la continuïtat d’aquesta entitat bancària andorrana i podria donar lloc a un contagi d’aquest risc a la resta de la plaça, posant en perill l’estabilitat del sistema bancari andorrà, i per tant del sistema financer andorrà en el seu conjunt”. L’INAF, explica Cosan a Cierco, “en tant que autoritat del sistema financer ha d’actuar preventivament en constatar indicis d’irregularitats per part dels seus supervisats a fi de vetllar per salvaguardar l’estabilitat i la reputació del sistema financer andorrà”. Comunica al president del consell d’administració de banc que “és de facto una certesa que potencialment aquesta proposta comunicada públicament per la FinCEN pot tenir uns efectes adversos molt significatius en la intermediació i execució de transaccions per part de BPA i les seves filials als Estats Units d’Amèrica i d’altres jurisdiccions rellevants per al normal funcionament de l’entitat”. A efectes pràctics, el dia en què s’enviava la carta la resta d’entitats financeres del món (excepte els andorrans) es negaven a tenir cap transacció amb BPA seguint la recomanació dels Estats Units, motiu pel qual el banc va quedar tècnicament mort en no poder operar. I mai més aixecarien el vet.

L'expedient de l'INAF contra BPA segueix inacabat tres anys després

tracking