política
Una delegació sense dones crea un conflicte al Consell d'Europa
El fet que els dos titulars siguin homes trenca una de les regles de l’organisme europeu
La delegació andorrana al Consell d’Europa, formada per Carles Jordana (DA) i Víctor Naudi (grup mixt) com a titulars i Patrícia Riberaygua (DA) i Judith Pallarés (Liberals) com a suplents, s’ha trobat amb un problema en considerar l’organisme que no complia el reglament respecte a la presència obligatòria mínima d’homes i dones. El fet que els dos titulars siguin homes va contra les disposicions del Consell d’Europa, perquè s’estableix que en una delegació com a mínim hi ha d’haver un membre titular de cadascun dels dos sexes. Aquesta reglamentació no té gaire incidència en els països grans (per exemple Espanya té nou homes i tres dones), però en el cas de delegacions petites com ara l’andorrana (o, per exemple, la de San Marino) que només tenen dos components s’obliga que sempre hi hagi un membre de cada sexe. El problema, en ser formal, no ha impedit que els consellers andorrans hi participessin amb normalitat, però comportarà que el president de la delegació, Carles Jordana, hagi de dir què és el que ha succeït.
Jordana va explicar ahir el problema, que neix per l’allargament del conflicte al grup mixt. El Consell General ha d’enviar cada any, amb data límit del 15 de gener, quina és la composició de la delegació andorrana. Si no s’envia en aquesta data es perd el dret de tot un any a assistir a les sessions. Dins d’una legislatura l’enviament dels noms acostuma a ser un tema de pur tràmit perquè els membres no canvien, però enguany els moviments al parlament van comportar un canvi de pes entre els grups. Els liberals eren la segona força i per tant tenien dret al segon membre titular (Judith Pallarés) de la delegació (el primer i president és per a DA com a força majoritària), però la marxa de cinc consellers va derivar en el fet que el segon grup al parlament sigui el mixt. Per tant, era d’aquest grup on s’havia de nomenar el segon membre titular i els liberals es quedaven amb un suplent.
L’allargament de la crisi al grup mixt va significar que s’hagués de demanar al Consell d’Europa una prolongació del termini per enviar els noms atès que el dia 15 encara no s’havia fixat quin seria el segon membre titular en representació del grup mixt. Tot es va accelerar “per evitar com fos possible perdre la representativitat de la delegació andorrana durant el 2018”. La pròrroga concedida permetia enviar els noms fins al 18 de gener i no va ser fins un dia abans (17) que el grup mixt va establir que el representant seria Víctor Naudi. El mateix dia 18 es va celebrar un Consell General extraordinari (d’uns minuts) per oficialitzar l’entrada de Naudi com a titular i que Pallarés passava a ser suplent.
La nova composició ha creat la deficiència perquè cap dels dos membres titulars és una dona, mentre que en canvi sí que ho són les dues suplents. Des dels serveis del Consell no es van adonar de la mancança i el Consell d’Europa va comunicar que el problema s’havia de solucionar.
Carles Jordana va incidir que “en cap moment se’ns ha apartat o fet fora de la nostra tasca, sinó que simplement hem d’explicar quin ha estat el problema i posar-hi solució, tot i que per arreglar-ho caldrà convocar una nova sessió del Consell General”. Jordana va comentar que “la situació s’ha produït per l’estrès i les presses derivades de tot el problema del grup mixt, però es tracta tan sols d’un problema de tipus formal”. El conseller va destacar que “el més important és que hem superat el perill més greu, que era quedar fora tot un any del Consell d’Europa si no enviàvem dins dels terminis els poders perquè els consellers elegits poguessin acreditar-se”. Es va mostrar convençut que l’organisme europeu entendrà la situació, en especial “perquè no hi ha cap conflicte de gènere i tècnicament som dos homes i dues dones, l’únic que ara haurem de passar una dona a un dels dos titulars”.
CANVIAR JORDANA PER RIBERAYGUA
La solució per arreglar la mancança en la paritat dels membres titulars de la delegació al Consell d’Europa encara no està tancada. Tot i així, la via més natural, tenint en compte la representació actual, passaria perquè Carles Jordana (president de la delegació) deixi de ser membre titular i el seu lloc l’ocupi Patrícia Riberaygua, que també pertany a DA. La substitució de Naudi seria més complicada, ja que va ser elegit després de llargues discussions al grup mixt. Com que si es nomena una dona del grup mixt no pot ser de la línia d’SDP (només hi ha Naudi), tot és més difícil.