El preu del carburant anirà a l'alça aquest any

Visent afirma que “el preu de la gasolina sense plom augmentarà i potser baixarà el gasoil”

El preu del carburant anirà a l'alça aquest anyArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu del carburant augmentarà aquest any. Així ho preveu el president de l’Associació d’Importadors i Distribuïdors de Carburants d’Andorra, Ramon Visent, que va assegurar ahir que “aquest any serà de preus a l’alça”. Un dels motius de l’augment és el pacte que va establir, ara fa un any, l’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), que de manera conjunta amb Rússia van decidir reduir la producció de cru a 32,5 milions de barrils diaris per tal de recuperar la inflació de preus. Aquest pacte, que havia de finalitzar el mes de març d’enguany, s’ha renovat fins a final de desembre. Una decisió que ha provocat l’augment del preu del barril de Brent, un dels carburants de referència a Europa, que s’ha duplicat en poc més d’un any: el gener del 2016 era de 27,88 dòlars i, segons Bloomberg, ahir se situava en 69,80 dòlars, un dels màxims històrics.

Etiquetes:

Un altre dels factors de l’augment de preus es pot trobar als Estats Units, que compten amb unes reserves de petroli superiors als 400 milions de barrils, però l’administració de Donald Trump ha proposat en més d’una ocasió vendre part de la reserva, un fet que infereix directament sobre el mercat del cru, liderat pels països del golf Pèrsic, com ara l’Iran, l’Iraq o Kuwait.

Tot i que els preus segueixen sent “assequibles” al Principat, han augmentat respecte al mes de gener de l’any passat, en què el preu de la gasolina sense plom de 95 octans es movia entre 1,038 i 1,19 euros per litre, mentre que ahir ho feia entre 1,099 i 1,129 euros per litre. El mateix succeeix amb la gasolina sense plom de 98 octans, ja que, segons dades del 16 de gener, els preus rondaven 1,098 euros per litre i ara ronden d’1,169 a 1,189. El president de l’Associació d’Importadors de Carburants va afirmar ahir que “gairebé sense cap dubte, a causa de les mesures de l’OPEP i l’augment del preu del barril de Brent, asseguraria que el preu dels carburants del tipus gasolina sense plom augmentarà i potser baixarà el gasoil de locomoció dièsel”.

D’altra banda, segons Visent, els preus poden variar, ja que hi ha molts factors que intervenen en el mercat dels combustibles fòssils. Per exemple, els nord-americans quan el petroli és barat augmenten la importació, en canvi, quan s’encareix utilitzen les reserves que tenen en el seu territori.

LA IMPORTACIÓ DE CRU ES MANTÉ IGUAL

La importació de carburants gairebé és idèntica a l’any 2016. Així ho va fer públic ahir el departament d’Estadística. Enguany la importació ha estat de 177,48 milions de litres, una variació que suposa un 0,2% negatiu vers la xifra de l’any passat. Tant la gasolina sense plom com el gasoil de locomoció han augmentat respecte a l’any anterior, un 2,2% i un 0,7%, respectivament. En canvi, el fuel domèstic s’ha consumit un 3% menys que l’any 2016. El president de l’Associació d’Importadors de Carburants atribueix aquesta dada a dos fets. “No han fet temperatures tan baixes com l’any passat i segurament també hi té relació la nova central de cogeneració de Canillo”, va assegurar.

tracking