funció pública

Accions contra la reforma de la funció pública

Els sindicats convocaran els treballadors en una assemblea on es plantejaran protestes i no descarten portar la reforma de l’administració a la justícia

Accions contra la reforma de la funció públicaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comissió consultiva de la Funció Pública va tancar ahir el projecte de llei de reforma de l’administració amb el desacord dels representants dels sindicats de funcionaris, que ja pensen en preparar accions de rebuig. L’òrgan va cloure, en una reunió celebrada ahir a la tarda, l’informe preceptiu que acompanyarà la norma en l’entrada a tràmit al Consell General i ho va fer sense comptar amb el suport dels tres portaveus sindicals. D’aquesta manera, el text va tirar endavant amb la signatura de quatre membres de la comissió consultiva: el secretari d’Estat de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Antoni Rodríguez, i els representants de les tres categories professionals de l’administració general. Per altra banda, els tres representants sindicals –a la reunió d’ahir n’hi van assistir dos, Gabriel Ubach, de l’USdA, i David Garcia, del Sindicat d’Ensenyament Públic– van rebutjar firmar el dossier tot i que recull les seves aportacions.

Ubach va evidenciar l’oposició frontal dels sindicats a la llei tot explicant que “no estem d’acord ni en el fons ni en la forma”. En el fons perquè “suposa una vegada més una rebaixa de les condicions dels funcionaris” i en la forma perquè “tot el que hem demanat no s’ha tingut en compte”. Sobre aquesta qüestió, va denunciar que no se’ls han facilitat tots els informes que han demanat i que ahir van mostrar la seva voluntat de negociar, però els representants del Govern volien tancar l’informe. “Hem dit que estàvem disposats a negociar però no a firmar primer i negociar després. I a l’altre cantó ens han dit que la comissió consultiva no era el lloc per negociar. Llavors, quin és el lloc per negociar? No ens han contestat”, va lamentar. Per tot plegat es va mostrar “sorprès” pel fet que “Toni Martí proclamés que el 2018 seria un any de gran consens amb els sindicats”.

Assemblea de treballadors

Ubach va avançar que convocaran una reunió d’aquí a quinze dies per explicar el contingut de la reforma a tots els treballadors de l’administració general i consensuar quines accions emprendre, entre les quals hi hauria tant accions de protesta com legals. “No descartem res”, va respondre el sindicalista en ser preguntat per si es plantegen dur la llei a la justícia. “Els explicarem els grans punts que conté la reforma i per què no avalem aquesta llei i hi estem en contra i per què no hem signat l’informe”, va detallar.

Les mesures que han suscitat el rebuig frontal dels representants dels funcionaris afecten el que consideren línies vermelles. Una és la substitució dels triennis per quinquennis. Els col·lectius de treballadors volien que el valor del quinquenni s’apugés als 173,73 euros, proposta que va ser rebutjada per l’executiu. Una altra és respecte als canvis de lloc o reduccions de jornada per motius de salut o accident no laboral. L’esborrany de la llei preveu que no es mantingui el salari i s’adapti a la nova situació, extrem que l’executiu estava disposat a atenuar conservant el 75% del sou inicial, fet que tampoc va aconseguir l’aval sindical.

Per altra banda, els sindicats exigien que la jornada laboral passés de les 40 hores setmanals a les 35 i que l’edat de jubilació s’allargués fins als 70 anys. Així mateix, reclamaven una prima d’exclusivitat i ser presents al comitè tècnic de selecció de personal, que estarà exclosa als sindicats. Propostes desestimades pel ministeri d’Eva Descarrega tret de la de la jubilació, que s’obre a estudiar-la amb DA. Ubach va criticar que el Govern mantingui “una austeritat absoluta i vagi de retallada en retallada” quan “a Europa s’està recuperant el que s’ha perdut amb la crisi”, concretament “en deu anys de congelació salarial dels funcionaris”.

PUNTS DE DESACORD

Un dels elements que han suscitat l’oposició sindical ha estat la substitució de triennis per quinquennis. Els sindicats estaven disposats a acceptar-ho si s’apujava el valor del quinquenni, però l’executiu no ha volgut considerar-ho.

El salari s’adaptarà en cas de canvi de lloc de treball per motius de salut. Govern proposava atenuar aquesta mesura conservant el 75% del sou inicial, però els representants sindicals tampoc ho han acceptat.

Els sindicats demanaven que la jornada laboral passés de les 40 hores setmanals a les 35, proposta totalment desestimada.

També exigien que l’edat de jubilació passés dels 65 anys als 70, idea que el Govern no accepta ara per ara però estudiarà amb DA.

Reclamaven una prima d’exclusivitat que tampoc s’ha tingut en compte.

APUJAR ELS SALARIS I LIMITAR EL PREU DEL LLOGUER DELS PISOS

Els sindicats denuncien la precarietat en la qual afirmen que viuen els treballadors del país i proposen mesures que van des d’apujar els salaris fins a limitar el preu del lloguer per evitar abusos. El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va reclamar que s’impulsi un estudi del cost de la vida a Andorra per determinar on cal situar els sous i va criticar que el Govern “sigui bo per congelar salaris però no per augmentar-los”.

En aquest sentit, es va mostrar partidari d’“adequar els salaris als preus de la vida i del lloguer”. Respecte al cost dels arrendaments, el secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), Guillem Fornieles, va reclamar més intervenció pública i concretament que es posi un límit de preu per metre quadrat, a més d’apujar els impostos als propietaris d’immobles i de gravar els habitatges que estiguin desocupats. Fornieles va denunciar que “els especuladors s’han dedicat a apujar els lloguers” mentre el poder adquisitiu dels treballadors ha baixat. “Continuem dient als treballadors del món: no vingueu a Andorra perquè encara haureu de pagar”, va lamentar.

tracking