circulació viària

Atrapat per la neu un bus amb cinquanta nens

El vehicle, que no portava cadenes, es va quedar aturat a la CG-2 a l’altura de Racons i la circulació es va haver d’interrompre una hora

Atrapat per la neu un bus amb cinquanta nensFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La intensitat de la nevada que va caure ahir al vespre va provocar incidències importants a la xarxa viària del Principat. El cos de bombers va haver d’actuar per rescatar una cinquantena de nens atrapats dins d’un bus que procedia d’Espanya i que va es va quedar aturat en una cuneta a l’altura de Racons, a la carretera CG-2. L’avís va arribar pels volts de dos quarts de nou del vespre. Dues dotacions del cos es van desplaçar fins al lloc on es va quedar aturat l’autobús per atendre els nens i els professors que els acompanyaven. Tots els membres del grup, que procedien de la localitat de Ponferrada i venien d’esquiar, estaven en bon estat de salut i van ser traslladats fins a la capital amb un altre bus.

L’autocar atrapat, que no portava cadenes, i l’acumulació de molta neu en poca estona va obligar a tallar durant poc més d’una hora la CG-2 al mateix tram de Racons. A les deu de la nit es va reobrir el trànsit i es va habilitar el pas alternatiu de vehicles. Segons van informar fonts del departament de Mobilitat, les màquines llevaneu també s’havien desplaçat fins al lloc per retirar la neu acumulada a la carretera. A les nou de la nit es va establir l’obligatorietat de circular amb cadenes per qualsevol punt de la xarxa viària del país. L’ús d’equipaments especials es va anar imposant progressivament a mesura que avançava la jornada i nevava amb més intensitat. Al migdia, ja era obligatori circular amb cadenes per diferents punts del país, com la CG-2 des d’Encamp fins al Pas de la Casa; per la CG-3, per accedir a Arinsal, i per la CG-4, per arribar fins a Pal.

Prohibició per als camions

Al vespre, el departament de Mobilitat també va informar a través del seu compte de Twitter que es prohibia la circulació dels vehicles de més de 19 tones per accedir a França. La resta de vehicles que ahir van voler accedir al país veí van haver de fer servir equipaments especials si volien circular a través de l’RN-20, l’RN-22 i l’RN-320. De fet, fonts de Mobilitat van explicar que alguns vehicles que circulaven sense cadenes es van quedar aturats a primera hora de la tarda per sortir del Pas en direcció França, ja dins de la xarxa viària d’aquell país. Les aturades van durar aproximadament mitja hora, però poc després els cotxes van poder continuar el trajecte i cap no es va quedar aturat per la neu acumulada a la carretera.

Durant la jornada, els serveis de circulació parroquials van dur a terme tasques de neteja dels car­rers. Els agents de Canillo van informar que estaven fent tasques de neteja i de manteniment a les calçades des de les onze del matí i van explicar que alguns turistes els van preguntar si hi hauria afectacions a la xarxa viària per poder desplaçar-se sense complicacions. Per la frontera hispanoandorrana no es van produir retencions de rellevància. Només al migdia es va registrar un quilòmetre de trànsit dens per anar en direcció Catalunya.

Les estacions d'esquí, satisfetes

La nevada va ser ben rebuda per Grandvalira i Vallnord, que van acabar la jornada amb entre 30 i 50 centímetres més de neu. Els nous gruixos s’afegeixen als que ja hi havia, que abans de la nevada se situaven entre 20 i 90 centímetres a Grandvalira i entre 60 i 120 centímetres a les pistes de les valls del nord.

Responsables de Grandvalira van situar entre 30 i 40 centímetres el gruix de neu nova, però es mostraven “molt prudents” pel que això pugui suposar per a les properes setmanes, ja que va fer-hi vent. Alhora, Vallnord va tancar la jornada d’ahir “amb més de 50 centímetres de neu nova gràcies a les nevades de les darreres hores” i amb l’expectativa “que aquests nivells segueixin en augment, ja que la previsió meteorològica augura més precipitacions”. “Les nevades d’aquest cap de setmana apropen Vallnord a la garantia d’oferir una qualitat de pistes excel·lents de cara a les pròximes setmanes, en què s’apropen cites importants”, van indicar fonts de l’estació. La cita de major rellevància, per la seva transcendència internacional, tindrà lloc el 27 i 28 de gener amb la Copa del Món d’esquí de muntanya de la Font Blanca. Els camps de neu de Pal Arinsal i d’Ordino Arcalís han acollit uns 110.000 visitants durant les festes. Pal Arinsal ha rebut uns 84.000 esquiadors, un 15,5% més que l’any passat. A Ordino Arcalís, hi ha hagut la visita de 24.000 persones i s’ha augmentat la facturació un 18%.

Atrapat per la neu un bus amb cinquanta nens

tracking