Ajudes socials

La pobresa energètica afecta una cinquantena de famílies

El Govern fa el seguiment de 54 famílies en situació vulnerable

La pobresa energètica afecta una cinquantena de famíliesArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d’Afers Socials va emprendre a principi d’any una campanya contra la pobresa energètica per tal d’evitar que famílies o persones soles amb una situació econòmica difícil no poguessin protegir-se de les baixes temperatures per falta de recursos per assumir la factura de la calefacció. Coincidint amb l’episodi d’onada de fred de la segona quinzena de gener, es van atendre 56 famílies, de les quals 44 (un centenar de persones) van rebre un ajut econòmic per fer front a la despesa del consum d’energia. Amb l’arribada de les baixes temperatures, el ministeri reedita la campanya i ha intensificat de nou el seguiment a aquells nuclis en situació vulnerable. Des del passat novembre i fins a mitjans d’abril es reforçarà el control “a tota la població en situació de precarietat, i especialment als col·lectius prioritaris: infància, gent gran, discapacitats i persones que viuen soles, amb l’objectiu de garantir els recursos adients per fer front a la situació de necessitat energètica”, asse-nyalen des del ministeri. Actualment són 54 famílies les que estan sent objecte d’un “seguiment prioritari” que pot tenir periodicitat quinzenal, setmanal o diària en funció de la climatologia.

Les accions engegades al gener per pal·liar els efectes de l’onada de fred van consistir en ajuts econòmics i també a subscriure protocols amb les companyies subministradores d’electricitat “per assegurar que aquestes famílies tenen garantit el servei d’energia elèctrica”. En aquest sentit, des del ministeri van voler deixar clar que les mesures no es van circumscriure només a l’època de més baixes temperatures de l’hivern passat, sinó que hi va haver una continuïtat. Els acords tancats amb les empreses elèctriques preveuen des que s’hi fraccioni el pagament de les factures a les famílies amb problemes per sufragar-les fins que se’n faci càr­rec el propi ministeri.

Les mesures

Des del passat mes d’abril fins ara els tècnics del ministeri han gestionat 58 ajornaments del pagament i l’administració s’ha fet càr­rec de la totalitat de la despesa energètica en un 20% dels casos. Tanmateix, per pal·liar els efectes de les baixes temperatures a les llars amb menys recursos aquest hivern, com es va fer l’anterior, s’ha facilitat la compra de radiadors a les famílies, s’ha contactat amb les companyies per tal que abans de procedir a un tall per falta de pagament s’avisi els serveis socials per tal que puguin actuar per evitar-ho si és que es deu a una problemàtica de falta de recursos i s’assumeix el cost de la despesa de la factura energètica de manera parcial o total, en funció de la situació dels nuclis familiars atesos.

El gener passat ja es va procedir d’aquesta manera i el ministeri va destacar que durant les jornades més fredes no hi va haver talls del subministrament elèctric. A principis de febrer, quan el ministre Xavier Espot va fer el balanç de la iniciativa endegada, que va qualificar de “prova pilot”, va assenyalar que havia permès establir protocols per posar-los en marxa de manera immediata si es preveien jornades de fred acusat. La immensa majoria de les famílies ateses ja havien percebut o percebien ajuts econòmics del ministeri per d’altres conceptes. De les 56 que van fer part del seguiment per part dels assistents socials, només tres no havien tingut mai contacte amb aquesta àrea de l’administració. L’executiu va destinar al voltant de quinze mil euros a les factures del gener i el febrer de les 44 llars que finalment van necessitar ajuda.

Des del ministeri van instar que qualsevol persona o família que es trobi en una situació de precarietat i no pugui assumir aquesta despesa s’adreci o bé als serveis d’atenció primària de les parròquies o bé al servei d’atenció immediata del ministeri per demanar ajut.

tracking