Política

L'elecció de Gallardo posa en risc el pacte amb la Massana

La major part de Ciutadans Compromesos rebutja la forma i el fons de com s’ha fet fora Pintat i deixen oberta qualsevol opció per a les generals

L'elecció de Gallardo posa en risc el pacte amb la MassanaFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

L’elecció de Jordi Gallardo com a cap de llista dels liberals per a les properes eleccions generals ha derivat en el trencament amb Unió Laurediana i deixa en una situació molt compromesa el pacte a la Massana, segons van confirmar diferents fonts d’aquesta parròquia. Ni la forma, ni el fons, ni el moment, ni les conseqüències. La major part de Ciutadans Compromesos (la majoria comunal que s’ha coalitzat amb els liberals els darrers comicis) rebutja com s’ha produït el relleu de Pintat, els presumibles efectes electorals molt negatius, la pressa per executar el canvi i la situació en què queda el partit, que s’ha deixat pel camí tres potencials consellers. La majoria massanenca recupera el lema respecte a la seva independència i falta de vinculació a una opció nacional, i anuncia la retirada als quarters d’hivern durant uns mesos. Diferents pesos pesants de Ciutadans Compromesos van recordar ahir que no són liberals i que fins que s’apropin les eleccions i es parli de les candidatures parroquials no hi ha massa a parlar. Deixen molt clar, però, que totes les opcions estan obertes i que tant poden anar coalitzats amb els liberals, com amb DA i fins i tot (PS no els contemplen) fer una llista en solitari. I és unànime, amb major o menor virulència, el disgust pel tracte que consideren injust que se li ha donat a UL en general i a Josep Pintat en particular.

“Jo no tinc cap de llista”

L’elecció de Gallardo va ser tema de conversa en la inauguració del nou edifici al Coll de la Botella. El conseller liberal massanenc Carles Naudi va elogiar “el valor de qualsevol persona que es presenta a cap de Govern”, però va apuntar que respecte a Jordi Gallardo “no puc valorar res” perquè “no m’han deixat firmar, ni hagués pogut votar si s’haguessin fet primàries”. Naudi posa en relleu que ell és un conseller independent i que les seves sigles són les de Ciutadans Compromesos. “Jo no tinc cap de llista”, matisa. Afirma que “s’hauria pogut fer de moltes maneres i s’ha fet d’aquesta”. Conclou que “és un procés que me l’he hagut de mirar des de la barrera i que cadascú tregui les seves conclusions”.

El cònsol major de la Massana, David Baró, va explicar que com a cònsol i com a ciutadà, només puc felicitar-los”. Baró, el nom del qual havia sonat com a possible cap de llista dels liberals, insisteix que la seva intenció ha estat en tot moment “la de voler treballar fins l’últim dia de mandat amb el Raül Ferré i la resta de l’equip comunal”. Sobre la candidatura de Gallardo, el cònsol massanenc creu que “jo no he d’entrar-hi perquè és una cosa de partit, i no hi soc en aquest partit”.

Toni Martí va assenyalar que la candidatura de Jordi Gallardo li mereix “el màxim respecte”. Sobre quan s’elegirà el cap de llista dels demòcrates va dir que li agradaria que “quedés poc”, però “jo no ho decideixo”. Martí va matisar que “n’hi ha que legítimament ja estan en campanya [en referència als liberals], però la nostra prioritat és governar i continuar legislant”.

“Ho haurà de fer millor”

El vicepresident de Liberals d’Andorra, Joan Albert Farré, va denunciar que “s’ha privat” Unió Laurediana de presentar un candidat i votar. “Si es priva el dret a vot dels membres d’UL i a participar en la votació se l’està privant dels drets de democràcia”, va afirmar Farré, que al mateix temps va recordar que UL “sempre s’ha presentat a tots els congressos del partit liberal. Va afegir que UL encara no s’ha reunit per valorar l’elecció de Gallardo i que encara no han decidit si participaran al congrés extraordinari del pròxim 19 de desembre. A més, Farré va explicar que com a vicepresident del partit liberal no va rebre cap trucada de Gallardo per anunciar-li que presentaria la seva candidatura per ser escollit cap de Govern per a la formació. “El partit liberal pot declarar el se-nyor Gallardo com a candidat, però en tot cas no serà el candidat d’UL”, va etzibar Farré, si bé no va descartar que “en el futur” ho pugui ser. “Per ser-ho ho haurà de fer millor”, va afegir Farré. Pel que fa al rumb que pot agafar ara UL, Farré va dir que donaran suport a “aquelles forces amb les quals hi hagi projectes de país”. Va dir que no li consta un acostament a DA i creu que Martí “no ha fet cap moviment” per avançar les eleccions.

INCÒGNITA SOBRE EL FUTUR DEL GRUP PARLAMENTARI

El futur del grup parlamentari liberal és una incògnita que es pot resoldre en una propera reunió dels consellers. El trencament, segons diferents parlamentaris, és evident i Gallardo només té altres dos consellers fidels sense dubtes (Ferran Costa i Judith Pallarés). Els tres d’UL (Pintat, Majoral i Montané) estan en contra, mentre que Joan Carles Camp és pintadista declarat i Carles Naudi s’autoproclama independent. Precisament Naudi va explicar sobre el futur del grup que “tots els escenaris estan oberts”. En tot cas, a nivell personal diu que “si mai he prendre una decisió” serà consultant-ho “amb l’òrbita política més propera”. La situació no és fàcil perquè si quatre o cinc consellers marxessin ho haurien de fer al grup mixt, amb PS i SDP el que deixaria un escenari molt complex. Una de les opcions passaria perquè es mantingui el grup amb la llibertat de cada conseller per posicionar-se com vulgui en qualsevol tema. L’escissió directa i crear un nou grup era la solució preferida, però no és possible

tracking