El fiscal qualifica BPA de “còmplice” del saqueig de fons públics veneçolans

Caracas acusa l’entitat andorrana d’ajudar a endur-se milers de milions de la petroliera PDVSA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fiscal general de Veneçuela, Tarek Saab, va explicar que el saqueig de milers de milions del fons de la petroliera nacional PDVSA (Petróleos de Venezuela, SA) es va fer sota “la complicitat de Banca Privada d’Andorra”. Saab va apuntar a la premsa veneçolana que “aquesta banda delictiva va utilitzar 40 empreses fantasma [una part creada per BPA Serveis] per gestionar i blanquejar fons provinents de la corrupció, ocultant la identitat dels beneficiaris”. Els diners “provenien de comissions pagades per empreses internacionals en què Diego Salazar Carreño constava com a intermediari estrella”. L’audiència d’imputació de Diego Salazar Carreño (cosí de l’expresident de PDVSA i exministre d’Energia Rafael Ramírez) i el seu cosí José Enrique Luongo es va fer ahir. Saab va manifestar que “hi ha tres delictes fins ara pels quals haurien de ser imputats, que són legitimació de capitals, associació per delinquir i corrup­ció impròpia”. Els càlculs que fa el ministeri públic veneçolà indiquen que “aquesta banda criminal aproximadament està formada per unes quaranta persones vinculades a la trama d’Andorra”.

Etiquetes:

El fiscal general va atacar amb duresa a la seva antecessora, Luisa Ortega Diaz, a la qual va acusar d’haver protegit durant deu anys “la màfia d’Andorra, perquè hi ha persones que així ho determinen, segons les investigacions, i quan arribi el moment hi haurà més detalls”.

Objectiu: Rafael Ramírez

El govern veneçolà no oculta que s’imagina que al capdavant de tot l’operatiu es trobava Rafael Ramírez, home del cercle més íntim del difunt Hugo Chávez, i acaba de cessar-lo com a ambaixador a l’ONU. Sense esmentar-lo, Nicolás Maduro va explicar que “tot el que es converteixi en corrupte és un traïdor, així es vesteixi de vermell, vermellet”. Maduro parafrasejava així un eslògan que va popularitzar Ramírez per identificar PDVSA amb el color del chavisme. Ramírez continua a Nova York i ha expressat que continua mantenint fidelitat a Chávez i que se l’ha rellevat per les seves opinions. Maduro ja ha nomenat el seu substitut a l’ONU, el diplomàtic Samuel Moncada.

tracking