funció pública

La plataforma de funcionaris estudia portar les pensions a Estrasburg

Els mestres avaluen amb la resta de sindicats dur el seu recurs al tribunal europeu

La plataforma de funcionaris estudia portar les pensions a EstrasburgFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional va tombar a l’octubre el recurs d’empara que el Sindicat d’Ensenyament Públic (SEP) havia presentat contra el nou model de pensions dels funcionaris, sobre la base del cas concret d’una afiliada a la qual el Govern va denegar la petició de prejubilar-se amb les condicions de la llei de l’any 2000. El SEP avalua continuar amb el plet judicial i elevar-lo fins al Tribunal d’Estrasburg però el plantejament és que ho farà amb el suport de la resta de col·lectius que integren la plataforma sindical de la funció pública, atès que es tracta d’una reclamació que concerneix tot el funcionariat, tal com va assenyalar el secretari general del SEP, David Garcia. “Estem mirant de portar-ho conjuntament i parlant amb advocats”, va indicar Garcia.

El que els tribunals han conclòs respecte del plet judicial en cap cas satisfà el col·lectiu. El debat és si jubilar-se amb el que establia la llei anterior es tracta d’una expectativa de dret –el que han defensat els tribunals– o bé un dret consolidat. Per als funcionaris és aquesta segona opció, perquè són les condicions amb les quals van accedir a un lloc de feina a l’administració, va reiterar Garcia, i per això volen portar l’acció legal fins al final.

El cas concret de l’afiliada del SEP era paradigmàtic pel fet que afectava una funcionària que estava a pocs mesos de poder acollir-se a la jubilació anticipada segons el que establia la llei del 2000 quan va entrar en vigor el nou sistema de pensions dels funcionaris, el juny del 2015. Preveient el nou escenari la treballadora de l’administració va sol·licitar el maig del 2015 el retir anticipat informant, però, que les condicions no les completaria fins a mitjan setembre, quan acumularia 30 anys de servei a l’administració. Però la resolució de Funció Pública va ser contrària a les seves pretensions i li va concedir el retir però amb les condicions establertes al nou model, així que en lloc de percebre un 64% del darrer salari com a treballadora del cos d’educació va rebre el 54%. Una resolució que han avalat totes les jurisdiccions amb arguments similars. Els tribunals sostenen que els funcionaris no tenen drets adquirits respecte a l’anterior legislació i que, en tot cas, el que hauria estat irregular és que s’hagués fet una aplicació retroactiva de les noves condicions de jubilació, fet que no ha succeït.

tracking