política
SDP proposa un govern de concentració amb Ld'A i PS
Víctor Naudi explica que han fet una proposta per carta a les dues formacions i que ja han començat els contactes amb Ld’A
Socialdemocràcia i Progrés considera que el futur del país passa per fer les reformes que el Govern no ha tancat, i que per fer-les realitat es requereix un projecte electoral amb una àmplia implicació. Per això la formació ja s’ha adreçat als dos partits de l’oposició, per començar a treballar en una proposta per anar plegats a les generals. “Hem de fer una proposta al grup liberal i al PS, i està oberta a persones independents que no estan en cap formació, amb un tarannà majoritàriament progressista, obert amb una sèrie de plantejaments que podem compartir per tirar endavant polítiques de redreçament de la situació actual, i crec que es podria arribar a plantejar una unió de forces per a aquestes eleccions”, sosté Víctor Naudi en declaracions a la ràdio del Diari.
El conseller general d’SDP exposa que no es tracta de fer una plataforma sense sigles per aplegar tots els partits, perquè “fugim del model que va fer el Toni Martí el 2011. Proposem que cada partit defensi una llista nacional i a les territorials es podrien fer llistes conjuntes o donar suport defensant aquests plantejaments prioritaris per a nosaltres”, i es deixaria la part “més dogmàtica o d’ideologia pròpia de cada partit, ningú hi renunciaria”, per defensar-la a la llista nacional, i “després, d’acord amb les polítiques de redreçament, es faria com un govern de concentració per tirar endavant aquest país”. Naudi explica que el president d’SDP, Jaume Bartumeu, ha enviat cartes al president de Liberals i al del PS, “i a més hem començat a tenir converses sobre aquesta qüestió. Veiem que hi ha més possibilitats amb uns més amb altres”.
Liberals, mes favorables
El conseller general apunta la predisposició dels liberals, perquè tot i que precisa que estan al principi de les converses, “de moment Liberals aquesta idea la veuen bé, positiva, evidentment l’han de debatre en el si de la formació”, i remarca que a l’altre grup de l’oposició el plantejament és diferent. “Per part del PS no se’ns ha contestat i hem vist declaracions del president del grup parlamentari, el senyor López, que ja posa limitacions, cosa que a mi m’arriba que una bona part de la militància del PS no defensa aquest posicionament, són més partidaris d’una entesa sobre aquestes bases per a les llistes territorials.” Reconeix que el fet que SDP sigui la part que es va escindir del PS provoca que hi hagi “sensibilitats ferides per una banda i per una altra, però crec que hem de ser capaços de superar això”, i ressalta que “amb Liberals constato que es pot avançar més ràpidament”.
El polític d’SDP no es pronuncia sobre si prefereix que l’interlocutor com a líder del partit sigui Jordi Gallardo o Josep Pintat, “tenim bona relació amb tots els membres de Liberals”. I especifica que les converses s’han establert “de president a president de partit per una qüestió formal, però també parlem de tu a tu a nivell d’altres persones, el debat és més ampli però estem al principi”.
Porta oberta al PS
En el cas de la reacció dels socialdemòcrates, Naudi indica que “no tanquem cap porta, pensem que aquest debat encara l’han de tenir, potser van més endarrerits en aquest nivell i no hi ha res fet, però tampoc hi ha res tancat ni trencat”. Admet que ja es va intentar anar junts a les eleccions anteriors i no va ser possible, “perquè hi havia la trencadissa més recent i el context electoral estava més obert”, i que no es poden treure conclusions perquè cada convocatòria és diferent i s’ha de tenir en compte que “cap parròquia és igual a cap altra, i per tant si volem tenir un suport màxim i per això cal guanyar les territorials, està clar”. I el que no està decidit és si es buscaran llistes conjuntes de manera global o parròquia per parròquia, “pot acabar així, s’ha de treballar encara”, declara.
El que sí que té clar Naudi és que cal aquest govern de concentració “amb la voluntat d’unir-nos per tirar endavant tot allò que el Govern de Toni Martí no ha estat capaç de fer”. Es refereix a “reformes estructurals” per afrontar el futur, entre les quals inclou la de transferències i competències, perquè “tot i que Toni Martí i els comuns que li donen suport estiguin satisfets, crec que a no tardar massa pot generar problemes, no ha resolt la qüestió i tard o d’hora s’haurà de tornar a plantejar, més aviat que tard”. El conseller d’SDP apel·la també a una reforma “en profunditat” per garantir la sanitat i les pensions, i es mostra preocupat per l’acord amb la UE, “perquè se’ns ha dit que hi haurà transitorietat amb el tabac però el senyor Maerten va dir que tenen en compte les especificitats però que no hi ha res tancat”. I recalca que avançaran “amb pas ferm, contrastant els posicionaments i prioritzant la defensa del futur del país per sobre dels rèdits polítics o fins i tot anar en contra de. Volem defensar una manera de fer, i després si arriba a bon port serà la ciutadania qui decidirà”.