sistema sanitari

Salut es planteja implantar una taxa al tabac i l'alcohol

El secretari d’Estat “no considera malament” implantar aquesta mesura, conjuntament amb un impost a les begudes ensucrades

Salut es planteja implantar una taxa al tabac i l'alcoholARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Salut “no considera malament” la implantació d’una taxa sanitària al tabac, l’alcohol i les begudes ensucrades. Ho va assenyalar en declaracions al Diari el secretari d’Estat de Salut, Joan Antoni León, que va recordar els problemes per a la salut pública que provoquen l’ús i l’abús d’aquest tipus de productes. “No hem de perdre de vista el que diuen tots els estudis: que tant l’alcohol com el tabac tenen una incidència negativa en la salut”, va assenyalar León, que preguntat per si el ministeri és favorable a la implementació d’aquesta taxa, va dir que “com a principi no em sembla malament”.

El secretari d’Estat de Salut va indicar que, de fet, una taxa sanitària al tabac, l’alcohol i també a les begudes ensucrades “ja està implantada a molts altres països”. En el cas d’Andorra, el número dos del ministeri va admetre que “el que sí que és veritat és que al Principat s’haurà d’estudiar amb detall el que suposa això i s’haurà d’analitzar detalladament”.

Taxar el tabac i l’alcohol és una de les darreres propostes fetes per la CASS al Govern per incrementar la recaptació impositiva, diners que s’haurien d’emprar en la reducció del dèficit sanitari. La Seguretat Social entén que el consum d’alcohol i de tabac està relacionat directament amb la despesa sanitària. Són productes que tenen efectes nocius per a la salut, i per tant contribueixen a fer que la despesa sigui més alta. Per aquest motiu, es considera just que tinguin una taxa especial que vagi destinada a reduir el dèficit de la branca malaltia.

Unitat integrada d’oncologia

El secretari de Salut també es va referir al projecte per dotar l’hospital d’una unitat integral d’oncologia. De fet, León capitaneja la taula de treball que ha d’elaborar el plec de bases d’una unitat de la qual de moment totes les opcions respecte si hi ha d’haver participació pública o només privada estan obertes. “L’objectiu és que puguem tenir allò que necessitem a Andorra en matèria d’oncologia, i en aquest moment no hi ha cap opció que es privilegiï respecte a cap altra”, va indicar el número dos de Salut, que va explicar que un cop es tingui realitzada una radiografia de la situació de l’oncologia a Andorra es “buscarà un assessorament per part d’experts en la matèria perquè ens diguin quins són els requisits tècnics i de recursos humans que ha de tenir la unitat de radioteràpia”.

Respecte a l’interès per l’Institut Baselga perquè sigui qui posi en marxa aquesta unitat, León va assenyalar que “estem elaborant un plec de bases objectiu en què es pugui presentar qualsevol prestador, i tothom que s’hi vulgui presentar serà benvingut”. Des del ministeri es considera que siguin quines siguin les condicions que es marquin al plec de bases, “hi haurà concurrència”.

El secretari d’Estat va indicar que dotar l’hospital d’aquesta unitat és una prioritat. “El Govern vol que els malalts de càncer no s’hagin de traslladar a l’estranger per poder tractar-se”, va indicar León, que hi va afegir que “sí que hi poden haver criteris economicistes” a l’hora de crear la unitat, però que “es farà passar per davant poder donar una prestació al pacient oncològic a Andorra amb el valor afegit que això suposa”.

PRESTADORS LIMITATS SI LA CASS CONVENCIONA ELS PSICÒLEGS

El secretari d’Estat de Salut, Joan Antoni León, no va aclarir si els psicòlegs estaran a la cartera de serveis que prepara el ministeri i si estaran convencionats a la CASS. En declaracions al Diari, León va recordar que està en marxa una comissió per a l’atenció integrada en matèria de salut mental on estan presents el ministeri de Salut i el d’Afers Socials, la CASS, Salut Mental de l’hospital i el Col·legi de Psicòlegs, i que és en el marc d’aquesta comissió “que es veuran aquestes qüestions que s’estan suscitant i com s’han de tractar exactament”.

El que sí que va avançar León és que si els psicòlegs estan finalment convencionats a la CASS ho estaran amb unes indicacions molt clares, com ara que “hi hagi una evidència científica en els tractaments, amb prestadors limitats, amb un nombre de sessions limitades i sempre encaminades a aconseguir un objectiu concret”.

Respecte a la denúncia del Col·legi Oficial de Psicòlegs del que consideren competència deslleial del departament de Salut Mental de l’hospital, el secretari d’Estat va ser molt contundent. “El ministeri no considera que existeixi competència deslleial”, va afirmar León, que va matisar que el Govern treballa perquè “es puguin tenir els recursos adequats i és per això que hi ha la comissió pertinent”.

D’altra banda, el número dos de Salut es va referir al projecte de llei de reproducció assistida que es preveu, conjuntament amb la de cèl·lules, teixits i òrgans, entrar a tràmit parlamentari en l’actual període de sessions. Va assegurar que en el cas de la de reproducció assistida serà homologable a la d’altres països i que respectarà els preceptes de la Constitució, “com no pot ser d’una altra manera”. Serà una legislació que “donarà seguretat jurídica als operadors interessats”.

tracking