relacions internacionals

Hongria dona suport a les demandes d'Andorra sobre l'acord amb la UE

El ministre d’Exteriors defensa el respecte a les especificitats i a la transitorietat en el tabac

Hongria dona suport a les demandes d'Andorra sobre l'acord amb la UESFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ple suport d’Hongria a la posició andorrana en el procés de negociacions amb la Unió Europea. El ministre d’Afers Exteriors i Comerç hongarès, Peter Szijjártó, va manifestar ahir el suport del seu país a Andorra en una roda de premsa que va realitzar juntament amb la seva homòloga andorrana, Maria Ubach, després de mantenir una reunió bilateral. Szijjártó va defensar els termes de l’acord que planteja Andorra i en aquest sentit va explicitar que defensa que la UE respecti i preservi les particularitats del Principat i que s’apliqui un període transitori per assumir les directives europees referents al tabac.

“La Unió Europea només pot ser forta si els països són forts. Si les especificitats no són respectades la UE serà més feble”, va assegurar, remarcant que “és vital incloure més països perquè quants més siguem, més forts serem”. També va indicar que “donem suport a l’enfocament d’Andorra que hi ha d’haver una transitorietat”. “Estem interessats a incloure una Andorra forta a la UE”, va resumir, alhora que va assegurar que “pressionarem les autoritats europees perquè respectin les especificitats andorranes”. A més, va defensar que es posin límits a la lliure circulació de persones, qüestió que va utilitzar per carregar contra la immigració il·legal que segons ell suposa “una greu amenaça a la seguretat” dels estats europeus. Sobre Andorra, va assenyalar que comparteix que el Govern negociï una solució sobre aquest capítol “d’una manera que no afecti el país”.

Durant la trobada, el ministre va demanar el suport d’Andorra a la comunitat hongaresa d’Ucraïna, que segons va explicar veu perseguida la llengua a l’escola. Ubach, que va qualificar la reunió de “molt positiva i fructífera” perquè “enfortirà la cooperació bilateral i multilateral”, va fer palès que “Hongria pot comptar amb el suport d’Andorra”.

CONVENI DE NO DOBLE IMPOSICIÓ A INICI DEL 2018

La visita oficial del ministre d’Exteriors hongarès –la primera que rep Andorra– va servir per preparar l’inici de les negociacions per al conveni per evitar la doble imposició. Unes converses que es materialitzaran durant el primer trimestre de l’any que ve i que, segons ambdós governs, ha de suposar “un impuls i una oportunitat per a futures iniciatives empresarials”. Szijjártó va destacar els objectius assolits per Andorra quant a obertura econòmica –“respectem els esforços que heu fet”, va dir, recordant que el seu gabinet també n’ha hagut de fer– i va afirmar que el CDI suposarà una oportunitat perquè les empreses hongareses facin negoci al Principat. En aquest sentit, Ubach va anunciar que han decidit impulsar una missió econòmica per al 2018 per donar a conèixer les empreses hongareses a les andorranes. El polític hongarès va subratllar el compromís del seu país en el manteniment d’una política impositiva baixa “per garantir la competitivitat”.

tracking