Mobilitat

Andorra passa a ser el país del món amb més vehicles per habitant

El Principat ocupa el primer lloc del rànquing en el total d’automòbils segons la població i desbanca Finlàndia, tot i que el segueix de prop

Andorra passa a ser el país del món amb més vehicles per habitant

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra ja és el país del món amb més vehicles per persona. Segons les darreres dades de què es disposa, que ha fet públiques aquesta setmana l’Automòbil Club d’Andorra (ACA), el parc automobilístic del país està format per un total de 81.196 turismes, motocicletes i vehicles industrials, xifra que significa una mitjana d’1,2 automòbils per cap. Un augment d’uns 2.000 vehicles en un any. Aquest fet ha provocat que el Principat passi a ocupar el primer lloc del rànquing mundial dels estats amb més cotxes per habitant.

Un podi que fins al 2015 ocupava Finlàndia –tot i que pràcticament igualat amb Andorra– amb un índex d’1,07 vehicles per persona, segons les dades recollides al darrer informe sobre seguretat viària de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Tot i que el parc automobilístic finlandès també va augmentar l’any passat, no ho va fer tant en termes percentuals com l’andorrà. Segons l’autoritat pública estadística de Finlàndia, en acabar el 2016 el país comptava amb un total de 6.316.531 vehicles, és a dir, 1,14 vehicles per cap, pràcticament el mateix que Andorra. El secretari general de l’ACA, Toni Sasplugas, va constatar que “som un país altament motoritzat”, sobretot en turismes (53.487) i motos (11.464 de 80 cc). En el seu informe l’organisme admet que “el fet que aquesta xifra superi el nombre d’habitants del país no és habitual”, i és per això que “la xifra de vehicles matriculats i d’alta és una de les dades que més criden l’atenció amb relació a la mobilitat d’Andorra”.

Alt nombre de vehicles antics

Sasplugas va destacar l’índex de vehicles clàssics o antics, que se situa en el 10,50% del total de cotxes del país, un fet que el va portar a afirmar que “arrosseguem molt vehicle antic”. El responsable de l’ACA va remarcar, a més, que “hi ha 223 furgonetes que tenen més de 25 anys” i encara estan en servei. De cotxes d’aquesta antiguitat n’hi ha 4.450, de motos, 966, i de ciclomotors, 937.

L’augment del parc automobilístic es va fer sentir en el nombre de matriculacions, tot i que l’any passat van baixar les matriculacions dels automòbils de gasoil i van pujar els de gasolina, com també ho va fer el vehicle elèctric gràcies als ajuts del pla Engega, que ha fet que aquest tipus d’automòbil hagi patit “una escalada espectacular”, segons l’ACA. Els cotxes més venuts l’any passat van ser en primer lloc els Mercedes-Benz, seguit dels Volkswagen i els BMW.

Augment de les alcoholèmies

L’informe de l’ACA també revela un creixement del nombre de positius en alcoholèmia entre els conductors dels 22 als 29 anys, mentre que la resta baixen. Per altra banda, destaca que l’any passat no es va realitzar cap campanya policial contra l’ús dels mòbils durant la conducció i pel correcte ús del cinturó. Un dels altres aspectes destacats al dossier és el nombre de places públiques d’aparcament. La parròquia que en té més és Encamp, amb 8.799, incloent el Pas de la Casa, que amb 5.991 en té més que Andorra la Vella, amb 5.284.

Pel que fa a la contaminació, subratlla el fet que l’any passat es van incomplir els valors límit de concentració de diòxid de nitrogen en les zones properes al trànsit de totes les parròquies –de fet la mitjana anual va augmentar l’any passat respecte al 2015–. A més, incideix en el fet que l’emissió de contaminants es concentra sobretot de dilluns a dissabte, fet que porta l’ACA a concloure que qui més contamina són els propis habitants del país i que no hi ha, per tant, un causa turística.

LES DADES

-El total de vehicles es va situar l’any passat en 81.196, 2.000 més que el 2015, fet que situa Andorra al primer lloc del rànquing mundial de més cotxes per cap, amb 1,2, seguit de prop per Finlàndia.

-El 10,5% d’automòbils són clàssics o antics. 7.881 vehicles tenen més de 25 anys.

-Els cotxes més venuts són Mercedes-Benz, Volks­wagen i BMW.

-Els positius per alcoholèmia van baixar l’any passat en totes les franges d’edat menys a la de 22 a 29.

-Encamp és la parròquia amb més places d’aparcament. Només el Pas de la Casa, amb 5.991, ja en té més que la capital (5.284).

-L’any passat es van incomplir els valors límit de concentració de diòxid de nitrogen a les zones properes al trànsit de totes les parròquies.

-L’emissió de contaminants es concentra sobretot de dilluns a dissabte, fet que descarta la causa turística en la contaminació.

-L’any passat van baixar les matriculacions dels cot-xes de gasoil i van pujar les dels de gasolina.

-La policia no va realitzar cap campanya viària contra l’ús dels telèfons mòbils en la conducció i tampoc pel correcte ús del cinturó.

tracking