Política

Militants liberals estudien fer un recurs contra Rossell

Alguns militants creuen que en dimitir, l’executiva no té potestat per mantenir-lo al càrrec i que és el congrés qui ha d’elegir un nou secretari general

Militants liberals estudien fer un recurs contra Rossell

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’executiva de dimarts dels liberals lluny de posar fi al conflicte intern ha obert altres fronts, segons van indicar fonts properes a la formació. La direcció del partit, amb àmplia majoria del sector afí a Jordi Gallardo, va ratificar novament Amadeu Rossell com a secretari general després que fa dues setmanes dimitís en disconformitat perquè la majoria no va voler aprovar el reglament de primàries que havia elaborat el sector gallardista de la formació. Un grup de militants està estudiant els elements legals per impugnar la continuïtat d’Amadeu Rossell perquè considera que els arguments que dona per seguir en el càrrec van contra els estatuts. Rossell defensa que perquè la seva dimissió fos efectiva l’havia d’haver elevat davant del congrés de la formació i que només la va fer de viva veu davant de l’executiva. Al mateix temps, la ratificació del càrrec s’ha fet per votació a l’executiva, fet que, segons els afiliats disconformes, no deixa de ser un contrasentit. La versió de Rossell és la que ha comptat amb el suport dels gallardistes i, per tant, de l’executiva. El secretari general és un dels homes del nucli dur favorable que Gallardo, president del partit, sigui el proper cap de llista liberal en detriment de Josep Pintat.

El grup de militants disconformes considera que els estatuts estableixen una interpretació totalment contrària a la que fa Amadeu Rossell. En primer lloc, defensa que la dimissió, com en qualsevol altre partit polític, es fa davant de l’executiva (el que va fer Rossell) i no davant d’un congrés. Apunta, segons les mateixes fonts, que quan dimiteix un secretari general en cap partit del món es convoca un congrés de la formació per validar la dimissió. I que ni tan sols es fa quan dimiteix tota una executiva, sinó que es convoca una gestora que s’encar­rega de la formació fins que se celebra un nou congrés. Amb aquesta visió, el fet que Rossell dimitís de viva veu davant de l’executiva ja era vàlid. Però, encara va més enllà, perquè considera que, tot i haver demanat perdó, legalment una vegada ha dimitit, segons els estatuts, la pròpia executiva no podia perdonar-lo, ja que és un càrrec que ha estat elegit per tots els afiliats (dins de la candidatura). En aquesta línia, les dues votacions que ja ha fet l’executiva perquè Rossell torni a ser secretari general no serien vàlides. El grup de militants, segons les mateixes fonts, entén que un partit no es pot gestionar com un grup d’amics que juga a futbol, en què quan un s’enfada i plega després la resta el perdona i li permet tornar a l’equip. Defensa que s’han de respectar els estatuts del partit perquè en cas contrari la imatge que està donant la formació és d’amateurisme absolut utilitzat per afavorir els interessos dels seguidors de Gallardo. L’argumentació d’aquest grup de militants conclou que ha de ser el congrés qui elegeixi un nou secretari general i que fins llavors algú altre de l’executiva ha d’encarregar-se de la gestió de forma interina.

Un segon motiu de rebuig per part d’aquests militants prové del fet que els gallardistes imposessin Jordi Troguet com a representant dels consellers comunals dins de l’executiva. Segons les fonts consultades, Troguet, conseller de l’oposició liberal a Encamp, no està afiliat a Liberals d’Andorra. Els afiliats disconformes mantenen que els estatuts del partit estableixen clarament que qualsevol membre de l’executiva ha d’estar afiliat al partit. Destaquen que hi ha d’altres consellers comunals de Liberals d’Andorra que estan afiliats al partit als quals els correspondria el lloc que actualment ocupa Jordi Troguet.

L'EXECUTIVA TIRA ENDAVANT EL CAMÍ DE LES PRIMÀRIES

L’executiva de Liberals d’Andor­ra va fer públic ahir que “es posarà en marxa una ronda de trobades amb els comitès parroquials amb l’objectiu d’informar i de compartir amb la seva militància el procediment que la formació farà servir per a l’elecció del cap de llista de les properes eleccions generals”. El comunicat dels liberals no cita directament el mot primàries, però deixa ben clar que aquest serà el sistema, perquè remarca que “d’aquesta manera es compleix amb el mandat del congrés del 21 de maig passat on es va proposar un procés democràtic i participatiu que inclogués la militància de Liberals d’Andorra”. L’aprovació del model de primàries és un triomf dels gallardistes enfront els pintadistes que s’acompanya de l’avís que els liberals (tal com reclamava Rossell) es reuniran amb SDP per tractar possibles llistes comunes amb el partit que presideix Jaume Bartumeu.

IMPUGNACIÓ D'ACTES I ACORDS

El grup d’afiliats que considera contraris als estatuts tant la ratificació de Rossell després que dimitís com el nomenament de Jordi Troguet vol incidir que el partit podria estar actuant en fals en l’àmbit legal. Aquesta teoria passa perquè l’executiva està incomplint els estatuts de forma flagrant i per tant en el futur es podrien arribar a impugnar totes les actes i decisions de l’organisme perquè no estaria d’acord amb la legislació. Aquesta situació podria donar-se en cas que el grup de militants disconformes arribés a portar l’afer fins a la justícia.

tracking