allotjaments hotelers

Els hotelers demanen decidir sobre l'ús de la taxa turística

La presidenta d’Autèntics Hotels, Cristina Canut, reclama que es pugui escollir quines inversions es fan amb la recaptació

Els hotelers demanen decidir sobre l'ús de la taxa turísticaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les associacions d’hotelers del país demanen ser partícips de la proposta que vol fer el ministeri de Turisme per implantar una taxa d’entre un i dos euros als turistes, però també de les iniciatives de promoció que puguin fer-se amb aquests diners un cop es recaptin. La presidenta d’Autèntics Hotels d’Andorra (AHA), Cristina Canut, va recordar ahir que el sector s’ha expressat en contra de la taxa en el passat. Canut va dir, però, que el ministre Francesc Camp està convençut que “aquesta és la fórmula que cal per tenir més diners per a promoció”, ja que la taxa permetria disposar de més capital per a campanyes de promoció d’Andorra Turisme sense incrementar pressupost. “Com que sembla que és un fet que ens obligaran a encarir l’habitació, demanem tenir quelcom a dir quan s’escullin les inversions”, va defensar Canut.

El president de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Manel Ara, va mostrar-se d’entrada prudent perquè “encara no sabem com ni de quina manera” vol posar-se en marxa la iniciativa. “Fa temps que se’n parla però encara no se’ns ha comunicat res concret”, va comentar Ara. Manel Ara també va destacar que en general hi ha una comunicació fluïda amb el Govern. “El nostre punt de vista dependrà de quina manera es faci. La taxa per definició ha d’anar per a la promoció del sector i caldrà veure en quina mesura s’aplica i si serveix per reorientar recursos”, va expressar Ara. El president de la UHA va indicar que, en tot cas, aquest “no és un reclam del sector hoteler”.

Tenint en compte que la taxa podria ser d’entre un i dos euros, els hotelers creuen que suposaria uns “quatre milions d’euros més de pressupost” per a promoció.

Aposta pel turisme “de qualitat”

Cristina Canut troba que “és lògic que si es financen iniciatives de promoció amb aquesta taxa, els hotelers puguem opinar”. Canut va posar d’exemple que l’AHA no està d’acord amb “la promoció que es fa d’un tipus de turisme low cost”, i va apuntar així que “cal apostar per turisme de qualitat”.

Els establiments turístics del país tenen l’obligació d’inscriure les dades dels clients al Registre d’Ocupació d’Allotjaments Turístics (ROAT), si no volen ser sancionats. “Amb la taxa turística, comencem a lligar caps i entendre per què han apretat tant tot aquest temps amb el registre de clients”, va comentar ahir també Cristina Canut. Canut creu que aquest registre, obligatori per a totes les persones majors de 16 anys que pernocten en una habitació, era un pas previ necessari per a la implantació de la taxa. “El Roat va rebre una resposta molt negativa i van multar-se establiments, fins i tot els que per un tema de recursos passaven amb un cert retard d’hores els registres a la policia”, va indicar Canut.

Els comerciants, a favor

La presidenta de l’Associació de Comerciants de l’Avinguda Carlemany i Travesseres, Susagna Venable, va mostrar-se a favor de la implantació d’una taxa turística al país. “Es cobra a molts altres països, la gent que vingui no se’n sorprendrà ni desincentivarà les pernoctacions”, va comentar. En aquest sentit, també va expressar-se ahir la presidenta de l’Associació de Comerciants de Riberaygua i Travesseres, Rosa Pascuet, malgrat que va fer-ho a nivell personal, ja que la propera reunió d’associats es farà justament demà dimecres. “La taxa turística s’aplica amb normalitat a altres indrets, és raonable que també es faci a Andorra”, va comentar Pascuet.

Justament va ser el gerent d’Andorra Turisme, Betim Budzaku, que va dir diumenge que el ministeri tornarà a exposar la necessitat d’incorporar la taxa turística en les pernoctacions perquè el país “cada vegada és més una excepció” a l’hora d’aplicar aquest tipus d’import als turistes.

ELS GRUPS PARLAMENTARIS DEMANEN MÉS DEBAT PER MADURAR LA PROPOSTA

Els grups parlamentaris creuen que cal debatre més a fons la proposta que vol posar sobre la taula el ministeri de Turisme, Francesc Camp. Des de DA, el conseller general Carles Jordana creu que això és “l’inici del debat” que en el seu moment hi va haver quan es van proposar altres taxes impositives com són l’IGI o l’impost sobre les societats. “Està bé que se’n comenci a parlar, i se n’ha de parlar més”, va dir Jordana, que tot i això va apuntar que no han percebut “unanimitat” dins del sector turístic. Jordana creu que aquesta taxa podria afectar sobretot establiments més petits i que ofereixen allotjament a preus reduïts. El conseller de DA tem que aquest increment d’un o dos euros l’hagi d’acabar assumint el propietari perquè no podria justificar l’augment. Jordana deixa clar que no vol desautoritzar el ministre de Turisme i que “no hi ha grans discrepàncies”, però que és una proposta que “s’ha d’anar paint”. La consellera general del PS, Rosa Gili, explica que la formació vol tenir una “opinió” dels establiments, perquè no saben si “comparteixen” aquesta proposta. De totes maneres, avança que d’entrada no s’hi oposen però demanen que es consulti el sector. Per la seva banda, el grup parlamentari liberal no farà valoracions fins que no es presenti una proposta ferma sobre aquesta taxa.

tracking